
Svårt att kontrollera smitta i hallon
De hallon som misstänks ha orsakat utbrottet av vinterkräksjuka på ett äldreboende i Ljungby återkallas nu från 3 000 kunder runt om i landet. Samtidigt riktas kritik mot att det inte finns striktare regler. I Danmark är det till exempel lag på att frysta hallon kokas.
Ett 70-tal personer inom kommunens äldrevård insjuknade och tre personer har avlidit efter att ha ätit en dessert gjord på de aktuella bären.
Hallon från samma parti har under april månad levererats till nästan 3 000 storkök runt om i landet, via grossisten Martin & Servera. Det handlar om både kommunala verksamheter, som äldreboenden, och privata kök, som nu får lämna tillbaka sina leveranser.
Det är inte första gången som liknande virus dyker upp i just hallon. Till exempel var det sommaren 2014 ett utbrott på en förskola i Lidingö kommun där totalt 20 personer insjuknade.
Rådet från Livsmedelsverket är sedan tidigare att de frysta hallonen bör kokas på grund av den här risken, men flera kommuner och landsting som Sveriges Radio pratat med kommer nu att ändra sina rutiner så att de alltid kokas. Så även i den drabbade kommunen Ljungby.
– Ja, nu ändrar vi den här rutinen så att vi kommer att koka alla frysta bär. Dessutom har vi just nu tagit bort hallon helt från våra matsedlar, säger Jan Bernhardsson som är teknisk chef på Ljungby kommun.
Enligt Livsmedelsverket är det grossisten som oftast har ansvaret för kontrollen av bären, men det har också att göra med var företagen finns, beroende på var grossisten ligger. Även om kontroller görs i olika led så är det också mycket svårt att upptäcka den här typen av smitta.
– Det är väldigt svårt att hitta det här. Det krävs väldigt lite för att någon ska bli smittad, samtidigt som analysmetoden kräver ganska mycket för att ge något utslag, säger Mats Lindblad som är smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket.
I Danmark har det varit så många fall av magsjuka som kommit från hallon att det fått smeknamnet Roskildesjuka, och sedan 2012 är det lag på att restauranger, sjukhus och andra verksamheter kokar frysta hallon.
På Ljungby kommun så tycker Jan Bernhardsson att Livsmedelsverkets borde skärpa sina rekommendationer, så att det blir tydligare att det är bäst att koka bären.
– Det tycker jag absolut, med de konsekvenser som det här kan ge så borde det vara mycket striktare, säger Jan Bernhardsson.
Enligt Livsmedelsverket finns det dock i dagsläget inga planer på att ändra rekommendationerna.