100 000 personer kartläggs efter giftskandalen

1:36 min

Arbets-och miljömedicin har precis fått in data från Statistiska Centralbyrån på alla som bott i Ronneby sen 1980. Sammanlagt är det över 100 000 personer och nu ska man titta på vilka sjukdomar de drabbats av.

– Jag har en son som från 9-års åldern, han är 16 nu, har haft och har ont i magen och det är ju en fruktansvärd oro.

Och så fort dottern säger att hon har har ont i magen så tänker man - jaha, ska det börja på henne nu, säger Lollo Knutsson Karlsson.

Över 100 000 ska kartläggas
Det finns en stor oro bland Ronnebyborna som i många år druckit av vattnet, som visat sig ha höga halter av gifterna PFAS, och nu vill man ha svar på om de är, eller riskerar att bli sjuka.

Häromdagen fick Arbets-och miljömedicin i Lund in data från Statistiska Centralbyrån på alla som bott i Ronneby sen 1980. Sammanlagt över 100 000 personer och nu ska man titta på vilka sjukdomar dessa personer drabbats av.

– Dem kommer vi att följa i olika vårdregister, läkemedelsregister, i medicinska födelseregistret i cancerregistret och så vidare. För att se om det finns en ökad risk för olika tillstånd. säger Kristina Jakobsson, verksamhetschef på Arbets-och miljömedicin.

Gör som vanliga föräldrar
Det man först kommer att titta på är hur många som drabbats av njur-eller testikelcancer. Till oroliga föräldrar säger Kristina Jakobsson så här:

– Det är viktigt att man i första inte hand tänker på PFAS-värden som ens barnet hade, utan man ska tänka på helt vanligt sätt, ta kontakt med hälsovården så att man inte missar helt vanliga förklaringar till att barnet har ont i magen.

Sen kan man ju naturligtvis informera barnläkaren om resultat. Men i första hand göra som vilken annan förälder som helst, säger Kristina Jakobsson.

Arbets-och miljömedicin uppmanar fler Ronnebybor att testa sig för PFAS. Nästa tillfälle ges:
måndag kl.12:00-17:00, drop in, i Stadshuset i Ronneby.

För tidsbokning under helgen 9-10 maj kan man ringa Arbets-och miljömedicin under torsdagen på telefon 046-17 31 38 mellan kl.10:00 och 15:00.