Taxifusket uppgår till miljonbelopp

2:23 min

Under de senaste tre åren har Skatteverket krävt tillbaka 140 miljoner kronor i skatter och oredovisade inkomster från taxiföretag som inte skött sig. Det visar nya siffror som Ekot tagit del av.

Läs mer: Så fuskas det i taxibranschen

Elisabeth Lundbladh började köra taxi för ett år sen och hon är chockad över hur mycket fusk det är i taxibranschen.

– Jag har blivit förvånad många gånger. Jag har sett folk som inte ens har taxametern på och då har jag ifrågasatt det. Vad fasen, man får faktiskt inte köra om taxametern är död eller om du inte har loggat in dig. Men det finns chaufförer som kör med den nedsläckt, säger hon.

Skatteverket har tagit fram uppgifter till Ekot som visar att myndigheten de senaste tre åren har fattat beslut om 140 miljoner kronor som ska betalas tillbaka till staten från fuskande taxiföretag.

Det kan tyckas som mycket pengar, men är bara en droppe i havet. Branschorganisationen Svenska Taxiförbundet räknar med att en miljard kronor försvinner i fusk som svarta pengar och löner inom branschen - varje år.

– Vi ser att det finns oredovisade inkomster och svarta löner. Det handlar också om att man inte riktigt kan rutiner och riktlinjer, så att bokföring och bokföringsunderlag inte blir rätt. Alla fel är ju inte avsiktliga, så därför har vi jobbat en del med information till branschen för att hjälpa dem så att det ska bli rätt från början, säger Lise Pripp, samordnare kring granskningen av taxibranschen på Skatteverket.

Hon fortsätter:

– Skatteverket ser ju att det är en delvis kontantintensiv bransch och i alla branscher där det förekommer mycket kontanter eller mycket köp som sker spontant så finns det risk att pengarna hamnar utanför systemet.

Taxiföraren Elisabeth Lundbladh ser en förklaring till varför folk fuskar i taxibranschen.

– Det bluffas så mycket med körningar och det förstår jag. Är det så dåligt betalt är det klart att folk tar tillfället i akt och gör olagligheter också, säger hon.

Från och med årsskiftet kommer alla taxametrar i taxibilarna vara kopplade till redovisningscentraler.

Taxiförbundet är positiva till redovisningscentralerna men är allvarligt oroade för att kraven på ny utrustning kommer att bli mycket kostsam för både branschen och företagarna.

Skatteverkets samordnare Lise Pripp tror att åtgärden ska kunna minska fusket ännu mer i branschen.

-- Vi måste vara med och se till att alla resor registreras i taxametern och hamnar i redovisningscentralen, så att vi kan få det som hjälp till vår kontroll. Och även om man inte har slagit in en resa i taxametern så kan man se hur taxametern har använts och upptäcka när man inte har hanterat den på ett korrekt sätt, säger Lise Pripp.