UNHCR vill ha en stor insats på Medelhavet

2:27 min

FN:s flyktingorgan UNHCR vill se en massiv insats, liknande Marshallplanen efter andra världskriget, för att lösa situationen med de många döda båtflyktingarna på Medelhavet.

Ekot har intervjuat Carlotta Sami, presstalesperson för UNHCR i Italien, som anser att EU måste göra mer för att visa hur samarbetet nu ska leda till mer konkreta handlingar.

– Vi vill se något som Marshallplanen efter andra världskriget och det är inte att överdriva för det vi ser på Medelhavet är en kris för vår epok, den värsta humanitära krisen sedan andra världskriget, säger Carlotta Sami.

Insatsen skulle bland annat handla om att asylsökande fördelas mer rättvist över Europa och skapa vägar att söka asyl utan att behöva gå via människosmugglare.

FN-organet anser att det är positivt att EU-länderna samarbetar mer nu och att fler räddningsenheter kommit till Medelhavet, men vill se mer konkreta åtgärder efter katastrofen när 800 människor omkom.

– Vi tror att det handlar om ett hanterbart antal människor, inte om miljontals som vill söka asyl här, säger hon.

UNHCR tror inte på uppgifter om att en halv miljon eller en miljon människor är redo att fly till Europa.

– Det finns inga trovärdiga beräkningar på det och vår erfarenhet av registreringar vi gör i flyktingläger innan människor når Europa, visar inte heller någon anstormning, säger Carlotta Sami.

Det som gör situationen så akut nu är de fruktansvärda förhållandena i Libyen. Afrikaner där riskerar att bli dödade eller kidnappade av människosmugglare för att utnyttjas som slavar i flera månader.

– Flera sätts sedan på båtar utan att ha valt det själva, säger Carlotta Sami.

Nyligen räddades ett 70-tal brännskadade flyktingar som UNHCR mötte när de kom i land på ön Lampedusa.

Efter en gasexplosion i en flyktingbarack i Libyen hade människosmugglarna placerat de brännskadade flyktingarna, också spädbarn, på en gummibåt utan någon sjukvård. De var på havet i en vecka.

– Det visar hur lite människosmugglarna bryr sig om migranterna, säger Carlotta Salmi från UNCHR i Italien.