Besök i Kessab ett år efter stormningen

2:04 min

För ett drygt år sen stormades den armeniska byn Kessab i nordvästra Syrien av rebellgrupper, bland dem fanns Nusrafronten, med band till al-Qaida. Efter tre månaders belägring hade kyrkor och religiösa symboler vandaliserats. Vår korrespondent har besökt byn dit många av invånarna nu återvänt.

Hör mer i Människor och tro idag.

Fader Narek Louisian visar kyrkklockorna som krossats i den armenisk-katolska kyrkan i Kessab.

Det var tidigt den 21 mars förra året som en rad rebellgrupper inledde en offensiv mot den lilla byn Kessab som ligger idylliskt bland bergen precis intill gränsen mot Turkiet i det nordvästra hörnet av Syrien. Bland dem fanns Nusrafronten som ses som al-Qaidas syriska gren, men också mer moderata grupper.

De runt 2500 invånarna flydde. När de kom tillbaka var den armenisk-evangeliska kyrkan bränd på insidan, dess pianon och orglar sönderslagna och korsen sönderskjutna.

Prästen Gerard Ghazarian går runt i kyrkan som är helt sotig efter elden, vid en vägg ligger delar av pianon som krossats.

Enligt invånarna kom angriparna från den turkiska sidan. Folk i Kessab anklagar Turkiet för att ha släppt dem genom gränsen, något Turkiet förnekar. Idag kontrolleras byn av den syriska armén.

Händelserna i Kessab blev en del av ett propagandakrig för bägge sidor, rebellgrupper publicerade inledningsvis filmer som visade hur de skyddade kyrkorna, medan aktivister som sympatiserar med den syriska regimen spred uppgifter om en massaker på Kessabs invånare.

Enligt en rad källor Ekot talat med så finns inga belägg för att det skedde en massaker, nästan alla hann fly. Vi kan heller inte oberoende bekräfta vem som vandaliserade kyrkorna. På väggarna i husen och kyrkorna fanns klottrade budskap från rebellgrupperna om att de tänker återvända berättar läraren Salpi Titizian.