Rättegången mot åtalade nazister skjuts upp

2:25 min

De tre medlemmar av nazistiska Svenska motståndsrörelsen som är åtalade för en misshandel i centrala Uppsala sommaren 2013 var inte på plats när tingsrättens förhandling skulle börja.

Vid 11.30-tiden fattade tingsrätten beslutet att ställa in dagens förhandling. Då var rättegången redan mer än två timmar försenad på grund av ett falskt bombhot mot tingsrätten. 

Var har vi de tilltalade? frågade Mats Sandmark, rättens domare när rättegången väl började. 

"Vi har varit i kontakt med våra huvudmän i morse, men sedan vi fick information om bombhotet och förseningen så har vi inte varit i kontakt med våra huvudmän", säger en av advokaterna då till domaren. 

"Vi har inte fått några indikationer på att de inte skulle komma. Jag har inte fått några indikationer på att min klient inte skulle vara angelägen att det här ska avgöras", säger Staffan Bergqvist, en annan av de åtalades advokater i rätten.

Har vi några telefonnummer till dem? Kan vi prova att ringa någon av dem? Har ni pratat med några av grabbarna? frågar då Mats Sandmark. 

"Jag hade kontakt med min klient så sent som 4 maj", säger Staffan Bergqvist.

Efter en kort paus så bestämde sig rättens ordförande för att ställa in förhandlingen för dagen.

– Det är naturligtvis oerhört olyckligt och tråkigt, det kostar massa resurser. Det var kanske inte helt oväntat med tanke på vad som hände på morgonen med bombhotet och att ingen av de tilltalade eller deras kamrater var här, säger åklagare Magnus Berggren.

Hur påverkar det här ditt fall?

– Det påverkar inte fallet på något sätt. Det blir av, frågan är bara när, säger åklagaren.

Uppsala tingsrätt hoppas kunna hålla förhandlingen i morgon.