#girjasmotstaten

Skiftande bud från politikerna om Girjasmålet

2:06 min

Bland politikerna i Sametinget råder delade meningar om vilken betydelse det stora Girjasmålet om jakt och fiske har, när det startar i Gällivare tingsrätt om ett par veckor.

Är det samebyarnas kamp mot staten, eller handlar det om alla samers rätt?

- Det här är ju en jätteviktig process för oss samer. Det här handlar ju om ensamrätt till jakt och fiske, att det är samerna som ska förvalta jakt och fiske i området, så det här är en jätteviktig process som egentligen rör samers rättigheter, säger Marita Stinnerbom i Guovssonásti.

Men, Lars-Jonas Johansson, ordförande i Landspartier Svenska Samer, tycker inte alls att processen handlar om samernas rättigheter, utan om samebyarna för samebyarnas egen skull. Han tror tvärtom att om Girjas går segrande ur kampen, så skulle det splittra det samiska folket ännu mer.

- Ifall Girjas skulle vinna mot staten så skulle det innebära att man fullföljer 71-års rennäringslag som segregerar det samiska folket, säger Lars-Jonas Johansson.

Vilka konsekvenser får det om samebyn vinner det här målet?

- Du får ju, tror jag, diskussioner gentemot markägare, hur kommer deras rättigheter att påverkas. Jag hoppas man är tydlig med att det inte handlar om att radera ut rättigheter som redan finns, utan bara att konstatera att staten inte har dessa rättigheter, säger Jan Rannerud, ordförande i Vouvdega och även ordförande i Malå sameby.

- Man stärker samer som urfolk och man ger tillbaka den rätten att vi faktiskt kan förvalta våra egna landrättigheter kan man säga, säger Marita Stinnerbom, Guovssonásti.

- Dom vill ju att det är samebyn som ensam ska få rätt, hela folket omfattas inte av samebymedlemskap idag. Men däremot så är vi omskriven som urfolk i Sverige och jag anser att om man knyter alla landrättigheter till att omfatta enbart näringsutövarna då förminskar man möjligheterna och rätten för oss som folk. Man slår också undan benen för kommande arbete vad gäller rätt för det samiska folket till land och vatten, säger Lars-Jonas Johansson, Landspartiet Svenska Samer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio