
Prognos: Svenskarna blir fetare
Nästan en fjärdedel av alla svenskar riskerar att lida av fetma år 2030. Det här visar en rapport från Världshälsoorganisationen, WHO, som presenteras i dag. Och män är mer i riskzonen än kvinnor.
– Det låter obehagligt. Det blir en belastning, både för de själva och för samhället, säger Oscar Johansson som vi träffar i Växjö.
Mai-Lis Hellenius, professor vid Karolinska institutet, säger att en viktig faktor bakom den ökade övervikten är att vi rör på oss för lite. Vardagsmotion, som en bensträckare under arbetspasset är viktigare än vi hittills har trott för hälsan, och vi svenskar är mest stillasittande i Europa.
– Det har att göra med att vi är ett utvecklat land, vi har kontorsarbete. Vi har kommit väldigt långt i vår IT-utveckling, säger Mai-Lis Hellenius.
En annan faktor är att vi småäter mer idag samtidigt som vi fortfarande konsumerar för lite frukt och grönt och för mycket mjölkprodukter och kött.
Men även om de flesta svenskar ökar i vikt är risken för kraftig övervikt tydligt kopplad till samhällsklass - och de skillnaderna har ökat. Här är utbildning en avgörande faktor.
– Med utbildning kommer en möjlighet till ett bättre jobb, en högre inkomst - du har större möjlighet att påverka din livssituation. Att inte ha en utbildning, och kanske till och med hamna i arbetslöshet, det är en väldigt svår situation. Då har det svårt att göra något åt sin livsstil och sina levnadsvanor, säger Mai-Lis Hellenius.
För att stoppa utvecklingen mot ökad övervikt tycker Mai-Lis Hellenius att vi ska undvika att fokusera på kilon. Och BMI, översatt kroppsmassindex som ett sätt att beräkna fetma har sina brister.
– Bodymassindex, alltså BMI, är inte ett jättebra mått på om vikten är farlig eller inte för den säger ju ingenting om vad det är som väger, säger Mai-Lis Hellenius.
Trots att fetma beskrivs som ett stort samhällsproblem finns det de som ifrågasätter om larmrapporterna om ökande fetma fyller någon funktion. En av dem är bloggaren och feministen Natascha Blomberg, kallad Lady Dahmer, som själv beskriver sig som tjock.
– Det är sjukvården som ska hantera eventuella problem med övervikt. De här rapporterna bidrar bara till att synen på överviktiga människor blir så avhumaniserad. Vi är inga människor längre, vi är bara en epidemi, säger Natascha Blomberg.