Förmiddag med Helene

Från flyktingbåt till studentmössa

12 min

Nittonårige Jan Haidari kom till Sverige för 6 år sedan från Afghanistan. Hör honom berätta om sin flykt och kamp för livet, för att en dag stå med studentmössan på huvudet.

Under 2015 har 1 502 ensamkommande barn sökt asyl i Sverige, vilket är en ökning med över 60 procent i förhållande till samma period 2014.

Ofta hör vi om ensamkommande på nyheterna. Men då handlar det mest om att den eller den kommunen ska ta emot si eller så många. Men vilka är de här barnen som kommer och vilken framtid möter de?

Från ett publiktips kom vår publikredaktör Jenny Johnsson Roos i kontakt med Jan Haidari som går på Plusgymnasiet i Kristianstad och som verkligen har kämpat. Han har flera jobb vid sidan av skolan och nu ska en av hans drömmar gå i uppfyllelse. Han ska ta studenten!

Som 13-åring flydde han ensam från Afghanistan. På grund av bland annat krig och fattigdom så såg han ingen annan utväg.

En resa som kostade mycket pengar och innebar många risker. Han både paddlade i en gummibåt och gömde sig under en lastbil. Delar av sträckan fick han hjälp av människosmugglare, andra delar tog han sig vidare själv. Från Afghanistan via Pakistan och Iran vidare till Turkiet, Grekland och genom Europa. Till slut så hamnade han i Malmö.

Att lämna sin familj och komma ensam till Sverige innebar en hel del svårigheter. Ny kultur, nytt språk, och nya regler. För några år sedan så fick Jan återförenas med delar av familjen, när mamma och syskon fick komma till Sverige.

Drömmen om en studentmössa levde inom honom och genom att själv kämpa sig hit så kan han nu stolt äntligen bära mössan då han om några veckor tar studenten från Plusgymnasiet här i Kristianstad.