Malmö

Amanda brinner för ohettad mat

3:08 min

Amanda di Scotte vill ha maten rå. Snart tar hon över ett ekologiskt kafé i Malmö och där kommer gästerna att få smaka hennes raw food. Men först tog hon med sig en tallrik ceviche in i morgonstudion.

– Det är roligt att leka fram rätter med bara grönsaker, frukt och nötter. Jag ser det som en utmaning. Man kan experimentera mer. Och eftersom maten inte ska hettas upp blir den bara bättre och bättre i smaken.

– Och skulle den inte bli så bra kan man rädda den. Man kan inte misslyckas med raw food, säger Amanda som senast jobbat på Malmörestaurangen Meck och nu är en av två nya ägare till Chez Madame på Västra Sorgenfri.

Men den sallad hon hade med sig när hon kom till P4 Malmöhus var allt annat än misslyckad, konstaterade programledarna Susanne Fatah och Kalle Lind när de provsmakade.

– Jag fick inspiration till den här rätten när jag var i Peru för några månader sedan.

Vad är då raw food?

– Det rå mat som man inte får hetta upp till mer än 42 grader. Och det finns inget animaliskt i den - inga ägg, ingen mjölk. Och förstås inget kött, berättar Amanda di Scotte. 

– Så syrar man grönsakerna och lägger nötterna i blöt så att man får ut maximalt med näring och mineraler, de som försvinner när man kokar maten.

Och vad har du alltid hemma i ditt kök?

– Citron är viktigast. Alla mina rätter är med citron, jag gillar när det blir fräscht och syrligt. Och så klassiska saker som avocado och tomater.