
Skidåkare splittrar vajor och nyfödda kalvar
Skidåkare som uppehåller sig länge inom kalvningslandet är ett hot för de nyfödda kalvarna. I tre samebyar i Jämtland har man problem med turister eftersom de splittrar vajorna från kalvarna.
Under den senaste veckan har vägen mellan Handöl och Storulvån debatterats starkt. Vägen går rakt in i Handölsdalens samebys kalvningsland och här står renskötsel mot turism. Jämtlands länsstyrelse tog beslut om att stänga vägen under kalvningsperioden men det har upphävts av transportstyrelsen tills beslutet utreds ordentligt. Richard Åström, renskötare och ordförande i Handölsdalens sameby är orolig för kalvarna.
- Vi har sett en ökning av turister och det är en slags trend att ta sig ut i fjällvärlden och det här skapar problem för kalvningen, säger Åström.
I andra samebyar i Jämtland har de flesta inga problem med turister inom kalvningsområdet. Men där det finns orsakar det skada. I Voernese sameby i norra Jämtland har man haft problem med skidåkare i Stekenjokksområdet. Enligt Thomas Kroik Kristoffersson, ordförande för Voernese, är skidåkare nästan värre än skoteråkare.
- För en skidåkare tar det längre tid att passera och renarna som är i en känslig period blir stressade, säger Kroik Kristoffersson.
Vad händer när vajan blir stressad?
- Det har hänt att vajan som blivit skrämd hoppat över en bäck och kalven har försökt följa efter men hamnat i bäcken och drunknat, säger Thomas Kroik Kristoffersson.
I Mittådalens sameby har man en bra dialog med turismföretagen runt omkring. Enligt Magnus Rehnfeldt ska det vara löst så att turismföretagen under den mest känsliga tiden inte säljer några resor i området där kalvning sker.
- Dock har vi problem med ski-kiting som blivit populärt här omkring och sånt behöver man inga turismföretag till för att kunna dra ut en solig dag, säger Rehnfeldt.
Red.anm: Handöl-Storulvån är en av de mest lättillgängliga vägarna till Jämtlandsfjällen och är populär bland turister och närområdesbefolkning.