Örebros matlådor till äldre får liknade pris som grannkommuner

1:10 min

Prishöjningen på matlådorna till äldre i Örebro kommn har ju ifrågasatts i P4 Örebro under torsdagen, men faktum är att priset idag är betydligt lägre än i många andra kommuner i Örebro län. Med den höjning som den politiska ledningen nu planerar så kommer man i mer jämförbar nivå.

Det kan komma som en riktigt tuff förändring av privatekonomin när priset på matlådorna justeras nu, avgiften har legat nästan still sen å 2006, men under den tiden har ju knappast priset på råvaror och arbete stått still.

Pensionären som inte har så många andra omsorgstjänster så man når förbehållsbeloppet, får betala prisökningen fullt ut.

Ligger långt efter i länet

Men priset idag, 36 kronor per dag, är långt under det som är i både andra kommuner i länet och i jämförbara städer. Tittar vi i närområdet betalar äldre i Askersund och Nora kommuner 56 kronor och i Kumla kommun 58 kronor.

Sneglar vi på Västerås stad, som Örebroare ofta gör som jämförelse, så ligger priset på matlådan där på 54 kronor och Norrköpings kommun tar 51 kronor per måltid.

Finns det öppning för stegvis höjning?

Så, då blir 54 kronor per portion om man köper mat alla veckans dagar inte så konstigt, maten subventioneras dessutom fortfarande. Flera av de politiska partierna vill göra stegvis upptrappning, frågan är om den ledande poltiska majoriteten i Örebro kommun kommer göra den eftergiften när prisjusteringen landar i fullmäktige för slutgiltigt beslut.