Utbrott av parasitsjuka i Hjo

3:52 min

Ett tiotal personer i trakterna kring Hjo har insjuknat i parasitsjukan kryptosporidios. Smittkällan tros vara kalvar på ett kosläpp för två veckor sedan.

– Vi har en skolklass som har varit på kosläpp där åtta av tjugotre barn samt en lärare har insjuknat med kraftiga buksmärtor, kräkningar och vattentunna diarréer, säger biträdande smittskyddsläkaren i Västra Götaland, Eva Lindhusen Lindhé.

Sjukdomen orsakas av parasiten cryptosporidium som för fem år sedan drabbade tiotusentals personer i Östersund.

Enligt smittskyddsläkarens teori är det vid närkontakt med kalvar som barnen blivit smittade.

– Förutom skolklassen finns det ytterliggare smittade. Sammanlagt undersöker vi tjugoåtta stycken vara elva har påvisat smittämnet, säger Eva Lindhusen Lindhé.

Hur allvarlig är smittan?

– Det är en typ av magsjuka där man kan ha diarré i flera veckor men är man immunfrisk så går det över. Är man däremot immunnedsatt eller har väldigt små barn då kan det hända att man blir lite sämre, säger hon. 

Smittskyddet i Västra Götaland utreder utbrottet men tror inte att det denna gång handlar om smitta via dricksvatten, utan just om kontakt med klavar. Men biträdande smittskyddsläkaren Eva Lindhusen Lindhé säger att alla vattenverk i området ska vara vaksamma.

– Vattenverken kommer att få veta att denna smittan finns i området.