Inget bombsök av polis inför rättegång

Det blev en smått kaotisk dag i Uppsala tingsrätt i dag när rättegången skulle inledas mot tre medlemmar av den nazistiska Svenska motståndsrörelsen. Under dagen framkom dessutom att tingsrätten hade avböjt att i förväg få lokalerna genomsökta av bombtekniker.

Dagen slutade redan efter några timmar med att rättegången sköts upp när det visade sig att de åtalade inte hade kommit till domstolen. Då hade rättegångsstarten redan försenats på grund av ett bombhot som ringts in på morgonen och som gjorde att hela tingsrätten fick utrymmas.

Inför rättegången hade polisen och domstolen samtal om säkerheten.

– De här är en fråga som polisen självklart diskuterat med tingsrätten och man hade ett genomsök med en väktare i går kväll, säger Christer Nordström på Uppsalapolisen.

Däremot skedde inget bombsök av bombtekniker i förväg. Polis och tingsrätt hade ett möte där beslutet blev att inte göra ett sådant bombsök. 

Tycker ni på polisen att det var ett felaktigt beslut?

– Jag vill inte recensera det utan det är ju tingsrättens beslut, säger Christer Nordström.

Frågan är då alltså om det hade gått att undvika att tingsrätten behövde utrymmas och rättegångsstarten försenas. Om bombtekniker hade säkrat lokalerna i förväg skulle bombhotet bara ha kunnat avfärdas.

– Jag uppfattade det som att polis och tingsrätt var överens om att det var en onödig åtgärd, säger Fredrik von Arnold, chef för Uppsala tingsrätt.