Smutsigt vatten oroar i Rio

6:15 min

Vattnet utanför Rio de Janeiro är kraftigt förorenat. För staden som ska stå värd för OS 2016 är det här ett stort problem. De senaste veckorna har flera ton död fisk flutit upp i den förorenade lagun där roddtävlingarna ska hållas och i bukten där seglingstävlingarna anordnas blir plastpåsarna bara fler och fler. Reportage av vår Latinamerikakorrespondent Lotten Collin.

Vinden byter snabbt riktning och seglet fladdrar. Kahena gör ett slag för att undvika att vi krockar med en av de många motorbåtarna som ligger och guppar omkring oss.

Eftermiddagssolen lyser upp sockertoppen och Guanabarabuktens vatten glittrar. Allting är idylliskt. Om det inte vore för plastpåsarna, gympaskorna och de döda fiskarna som flyter förbi.

– Min kollega Martine har seglat förbi en TV. För ett tag sen såg vi död val. Men oftast är det alla plastpåsar som stör oss, de fastnar på rodret, gör så att båten kapsejsar, och vi riskerar att skada oss säger Kahena Kunze. Hon och Martine Grael blev nyligen utsedda till världens bästa seglare, och utgör Brasiliens kanske främsta medaljhopp inför OS. Ett OS som 24-åriga Kahena drömt om i många år.

– Jag blev lycklig när Rio fick OS, framför allt eftersom politikerna lovade att rena 80 procent av vattnet, säger Kahena Kunze. Det var ett av de viktigaste skälen till att staden tilldelades OS. Miljön stod högt på agendan då, för sex år sen. Men idag framstår det löftet som ett skämt, säger Kahena. Avloppsvattnet i Rio de Janeiro rinner ju fortfarande ut här, mitt i Guanabarabukten.

Kahena Kunze är miljövetare, men har lagt studierna på hyllan i strävan att vinna OS i klassen 49er FX. En långt snabbare båt än min laserjolle som vi är ute i idag.

Jag visar en liten filmsnutt från båtturen för den brasilianska OS-kommitténs kommunikationschef Mario Andrada, som jag träffar dagen därpå. Men han oroas inte av kritiken som Kahena Kunze och andra seglare kommer med.

– Hon skyller på politikerna. Och politikerna svarar med att ta ett dopp – men allt den här uppmärksamheten är bra eftersom det gör att föroreningarna hamnar på agendan, säger Mario Andrada. Politikern han syftar på är Rio de Janeiros miljöminister André Corrêa, som häromdagen simmade i Guanabarabukten inför TV-kamerorna, för att visa kritikerna att vattnet inte alls är förorenat.

Tilltaget påminner onekligen om när Stockholmspolitikern Mats Hulth drack vattnet i Riddarfjärden för att visa hur rent det var när Sverige sökte OS 2004.

Efteråt visade prover att vattnet var allt annat än rent, vilket också är fallet med Guanabarabukten. Läkare avråder från bad eftersom det kan ge hepatit A och olika diarrésjukdomar, något som oroar både seglare och roddare.

Men trots att det bara är ett år kvar till OS hävdar Mario Andrada att vattnet kommer bli renare.

– Vi ska övervaka bukten från luften och se vart strömmarna tar allt skräp så att särskilda reningsbåtar kan hämta upp det. Och vi ska sätta upp nya nät vid avloppsmynningarna som samlar upp sopor, säger Mario Andrada. Men – borde han och de andra i OS-kommittén ha gjort mer för att pressa politikerna att hålla sitt löfte om att rena bukten? Det var ju det som ju sågs som det bestående arvet efter OS?

– Vi pressar inte politikerna, vi arbetar tillsammans med dem. Det är mycket mer effektivt, säger Mario Andrada.

Tillbaka på Guanabarabuktens mörka vatten har jag och Kahena Kunze hamnat i det som brukar kallas för Gazaremsan – en vindstilla del av viken som det är nästan omöjligt att lämna, därav öknamnet. Kahena Kunze avfärdar OS-kommitténs skräpbåtar och sopfångar-nät.

– Det där är bara nödlösningar, säger hon. Den enda lösningen är ordentliga avloppssystem. Hälften av Riobornas bajs rinner ut direkt i Guanabarabukten, det skadar både miljö och människor. Kanske kommer politikerna lyckas rensa viken på plastpåsar så att tävlingarna och TV-bilderna inte störs. Men sedan då? Jag vill fortsätta leva, bada och segla här även efter OS, säger världsmästaren och miljövetaren Kahena Kunze.