#Krigsvittne

Freden hälsades med glädje

5:53 min

Idag är det 70 år sedan som Nazityskland kapitulerade och andra världskriget i Europa tog slut. Det är en historisk dag, en dag fylld av gripande berättelser.

De vita bussarna kom till Malmö. Danska judar flydde över sundet. Och det fanns en rädsla att kriget skulle sprida sig över sundet.

– Det är skönt att vi kom undan kriget. Vi har inte det trauma som finns i övriga Europa, säger Anders Reisnert, stadsantikvarie i Malmö.

I vardagslivet var det ransonering, med brist på många varor. Och redan 1939 började man bygga Per Albin-linjen runt den skånska kusten. Det var ett arbete som pågick dygnet runt, för man visste att något kunde komma.

– Det var en skräck för många. Man var otroligt orolig att kriget skulle komma. Vanliga människor fick rensa sina vindar och källare. Alla grejer skulle ut och sand och brandsläckningsutrustning in. Och källarna blev skyddsrum, säger Anders Reisnert.

Efter 9 april 1940 när tyskarna invaderade Danmark och Norge så sattes den svenska armén i högsta beredskap och huvuddelen av de stridsdugliga männen fick göra beredskapstjänstgöring.

Många danska judar flydde till Sverige från Danmark.

– Mellan 4 000 och 5 000 judar kom över till Sverige 1943. Motståndsrörelsen i Danmark arrangerade detta, annars hade de hamnat i koncentrationsläger i Tyskland.

Freden hälsades med glädje.

– Det var en stor lättnad och glädje. Den danska brigaden som hårdtränat i Skåne skickades över den 4 maj för att se till att det var ordning och reda i Danmark, säger Anders Reisnert.