Hemlösa konstnärer visar verk

1:39 min

Gatans konstnärer är en utställning där människor med missbruk och hemlöshet i baggaget skapat verken. Lördagen den 9 maj är det vernissage på Trädgårdsföreningen i Göteborg.

Graffittikonstnären Joakim Lindman står bland sina tavlor i Stadsmissionens lokaler på Hisingen i Göteborg, och läser från ett av verken:

– "My sexy way of art noise". Det är tystnaden. Jag har varit tyst i 13 år.

För 13 år sen blev Joakim Lindman hemlös, men innan dess var han aktiv i graffitti- och technokretsar i Oslo. Verken han ställer ut på Trädgårdsföreningen lördagen 9 maj är plexiglasskivor med målningar på båda sidor, så att bilderna får en slags tredimensionell effekt.

– Dom kallar jag sagogryn, och det är för att det finns sagogryn som man ger till barnen i Norge när de firar födelsedag. De är små guldkorn, som jag kanske kan få visa nu.

Men snart kommer Joakim Lindman gå vidare, nästa steg blir något annat, som han kallar "den blå perioden".

-Jag är väldigt upptagen av Den blå perioden, men jag har inte gått in i den än. Alla konstnärer har olika perioder. Man har en erotisk sida och en konstruktiv sida. Jag försöker skildra något som kallas samtidshistoria. Något som sker här och nu.

Här finns ett dollartecken på en av tavlorna, vad handlar det om?

– Det är att jag är fruktansvärt fattig. Jag behöver pengar för att kunna skapa just min saga.