Skatteverket jagar egna bovar

2:15 min

Den organiserade brottsligheten i Sverige går mer och mer över till att tjäna pengar på ekonomisk brottslighet, visar en ny rapport från polisen. Ett sätt är att lura till sig offentliga medel, och på Skatteverket har man märkt av ökningen och försöker hålla rent inom den egna organisationen.

– Jag skulle vara fruktansvärt naiv om jag sa att vi inte har några insiders på Skatteverket, säger Pia Bergman, myndighetens samordnare av arbetet mot den organiserade brottsligheten.

– Vi är en arbetsplats med runt tiotusen anställda. Självklart finns personer som försöker infiltrera eller anställda som via påtryckningar utsätts för olika hot eller liknande så att man kan bli en insider, säger hon.

Enligt en rapport från polisens nationella operativa avdelning, NOA, har den organiserade brottsligheten i Sverige allt mer fokuserat på ekonomiska brott. Och det är ett tacksamt område för de kriminella, säger Pia Bergman.

– Vi har färre verktyg än vad polisen har till exempel för att jaga narkotikabrottslingar. Så att ja, det är minst lika lönsamt och upptäcktsrisken är mindre, säger hon.

Bäst för brottslingarna är om de kan räkna med en insider i en kommun eller en myndighet. Då kan de få antingen rådgivning eller aktiv hjälp. Pia Bergman säger att Skatteverket, som har att hantera mycket pengar i sina ärenden, kan uppfattas som en guldgruva av de kriminella. Därför jobbar myndigheten aktivt för att hålla rent hus, berättar hon.

De anställda som jobbar med känsliga ärenden och som kan påverka mycket säkerhetsklassas. Deras privatekonomi granskas för att se till att de inte är lättpåverkade. Verkets IT-avdelning tittar också på de slagningar som de anställda gör på sina datorer.

– Och när det gäller utbetalningar av pengar så tas besluten inte av en person, utan det är oftast beslut av flera personer, säger Pia Bergman.