NFL-skandalen: Hade mjuka bollar

Superbowl-mästaren New England Patriots fuskade sannolikt med bollarna i semifinalen. Rapporten visar också att superstjärnan Tom Brady kände till det.

Ligan i amerikansk fotboll, NFL, beställde en utredning av vem som låg bakom att bollarna inte var tillräckligt pumpade till semifinalen mellan Patriots och Indianapolis Colts, som New England vann med 45-7.

Den 243 sidor långa rapporten i det som kallas för "Deflategate" visar att det sannolikt var Patriots materialare John Jastremski och Jim McNally som efter domarkontrollen före matchen tog ur luft för att göra bollarna greppvänligare för lagets stjärna, quarterbacken Tom Brady.

Rapporten visar också att Brady med största sannolikhet kände till det. Utredaren Ted Wells skriver att McNally och Jastremski alltid nämner Brady i sin diskussion, i sms och telefon, om lufttryck i bollar, nålar och andra saker inför matchen.

Brady har nekat till att han skulle ha känt till att bollarna varit för mjuka.

Det är oklart om rapporten kommer att ge NFL tillräckliga bevis för att bestraffa New England Patriots. Spelaren Nick Barnett kräver, i ett Twitterinlägg, att Brady ska stängas av fyra matcher för fusk och tv-kommentatorn Shannon Sharpe anser att New England Patriots bör bestraffas.

Colts linebacker Erik Walden skriver på Twitter att det inte var överraskande att Patriot fuskade med bollarna.

"De är fortfarande mästare. Men man ska veta, som motståndare, att de gör vad de kan för att vinna", skriver han.

Marc Ganis på idrottsaffärskonsultfirman SportCorp säger att Tom Brady gått från att vara "Perfekte Tom" till "Inte så perfekte Tom" hos en del, men att han fortfarande har högst marknadsvärde bland NFL-spelarna:

"Tom Brady har, tillsammans med Peyton Manning, varit NFL:s ansikte i flera år och har varit en extraordinär ambassadör för sporten. Om det här är allt som kommer fram i "Deflategate" så kommer det bara att nämnas när han väljs in i Hall of Fame".

Det bör nämnas att Brady spelade bättre i andra halvlek i semifinalen mot Indianapolis Colt, efter att bollarna pumpats.