Stor variation på äldreboendens internettillgång

1:53 min

En pågående enkätundersökning visar att det är stor skillnad på internettillgången på äldreboenden beroende på i vilken kommun du bor. Vissa har fritt internet, andra inget alls.

Att kunna använda internet som gammal kan göra skillnaden mellan trist ensamhet och ett innehållsrikt, socialt liv. Nu visar en pågående enkätundersökning att tillgången till internet på äldreboenden varierar stort mellan olika kommuner. 

– Jag har delat in svaren i tre kategorier, säger Gunilla Brattberg. Hon är en av initiativtagarna till enkäten som hittills bara besvarats av 44 kommuner, men skillnaden mellan olika kommuner är redan tydlig.

I en kategori hamnar kommuner som har internet på alla äldreboenden, i den andra kategorin de kommuner som är på gång och i en tredje kategori de kommuner som knappt har någon internettillgång alls på sina äldreboenden.

– Vi är precis i startgroparna nu, säger Malin Strömberg, E-hälsosamordnare i Munkedals kommun som placerar sig i kategori två.

Till skillnad från till exempel Sotenäs så har Munkedal än så länge inte trådlöst internet på sina äldreboenden. Däremot skaffade man för två veckor sen 17 surfplattor som med hjälp av mobilt bredband och utbildad personal ska kunna visa på internets möjligheter. För att bara ha tillgång till internet räcker inte.

– Man kan ha svårt att se vilken nytta man skulle ha av internet överhuvudtaget, det kan vara ett ganska stort grupp att ta sig över. Min utgångspunkt är att man får utgå ifrån enskilda individers intressen.

I soffan på Allégårdens äldreboende sitter Rune Pettersson och tittar på TV. Han är inte en av dem som behöver övertygas om nyttan med internet.

--Jag har en surfplatta själv hemma som jag använder till allt möjligt. Men här har de inget Wifi, annars hade det ju varit förjävla bra.

Av de som hittills har svarat på enkäten om internet på äldreboenden ligger hälften av kommunera i samma kategori som Munkedal, medan var fjärde knappt har kommit igång alls. Men den gruppen kommer snart behöva rycka upp sig menar Gunilla Brattberg.

– När 40-talisterna börjar komma in på äldreboenden i högre utsträckning tror jag inte att de kommer finna sig i att det inte finns internet.