Volontärer: Ökat valdeltagande i år

1:52 min

I Storbritannien pågår det mest svårtippade valet på decennier. Men det oklara läget tycks ha inneburit att det normalt låga valdeltagandet ökar. Det säger valfunktionärer i olika valdistrikt runt om i landet. Ekot har träffat av dem.

– Det är definitivt mer folk som röstar i dag, säger Janet, som inte vill säga vad hon heter i efternamn.

Hon är valarbetare för konservativa Tories och står utanför en vallokal i distriktet Janet Westminster North i centrala London.

Visserligen regnade det då och i dag är det soligt, men jag tror också att anledningen till att fler vill rösta är att det är så jämnt i opinionsundersökningarna, säger hon.

Och samma besked kommer från en lång rad valdistrikt runt om i landet enligt olika medierapporter.

De senaste valen har valdeltagandet legat på bara mellan 60 och 70 procent.

Det har tagits som ett tecken på att britterna tröttnat på den traditionella brittiska politiken, där det har varit två stora partier som turats om vid regeringsposterna.

Det här valet beskrivs som det mest svårtippade på decennier. Det finns sex eller sju partier som kan komma att få så pass många platser i parlamentet att de kan få avgörande inflytande på regeringsbildningen.

Enligt Storbritanniens valsystem utkämpas valet i 650 olika valdistrikt som utser en ensam parlamentsledamot.

Det innebär att alla blickar riktas mot de valdistrikt, där skillnaden mellan de olika partierna är som minst. Där försöker de olika partiernas valarbetare övertyga sina sympatisörer att avge det som kan bli avgörande röster.

Där är också möjligheten störst att det förekommer taktikröstning, det vill säga att folk avstår för att rösta på sitt eget parti, för att förhindra att ett speciellt parti vinner posten. North Westminster räknas som ett sånt distrikt.

– Förra gången vann Labour här med bara 2 000 av 40 000 röster, så det är absolut ett marginaldistrikt, säger Janet, valarbetare för Tories.