Gratis kaffe på jobbet inte självklart

1:18 min

Torsås, Mörbylånga, Kalmar och Nybro bjuder personalen på kaffe - men övriga åtta kommuner i Kalmar län gör det inte. Det visar en genomgång som P4 Kalmar gjort.

Om det är rätt eller fel att lägga pengar på det här finns olika åsikter kring. Nina Lindell tror det är bra:

– För det höjer moralen och det är viktigt att kunna gå och fika med sina kollegor, säger Nina Lindell.

– Om det är så att gratis kaffe höjer en arbetsstämning på jobbet så kanske det är en billig peng, säger Emma Berisson.

Både i Nybro, Torsås och Mörbylånga är gratis kaffe eller te för all personal en självklarhet och i Kalmar infördes förmånen förra året efter kritik mot att bara delar av kommunens personal bjöds på kaffe.

I Kalmar fick förvaltningarna en halv miljon totalt för att klara utgiften. Exakt hur mycket kaffet går på är det ingen som vet. Men eftersom kommunen förra året hade en nota för sina kaffeautomater på 700 000 kronor är det sannolikt något dyrare än den där halva miljonen, då en del även har vanligt bryggkaffe.

I Nybro säger inköpschef Jonas Algotsson att det handlar om 660 000 kronor de har i kostnad för kaffet och servicen för de nära 30 kaffeautomater de hyr. Med 2 000 anställda blir det någon krona om dagen per anställd att ha förmånen som han tycker de offentliganställda är värda.

Meningarna är delade om det är rätt eller inte. En lyssnare tycker det sticker i ögonen då det infördes samtidigt som förvaltningen skulle effektivisera.

– Det är inte bra när vi samtidigt haft besparingar inom omsorgen, säger en kommuninvånare.

I Kalmar har de anställda heller inte kvar den friskvårdstimme de hade tidigare.

I de övriga åtta kommunerna i länet får personalen betala själv. På flera håll genom ett löneavdrag, så är det i Mörbylånga till exempel, i Vimmerby gäller 250 kronor i månaden för personalen i stadshuset, i Hultsfred drygt 200 kronor för en heltidsanställd i månaden.

I stadshuset i Oskarshamn betalar personalen 100 kronor i månaden för att vara i med "kaffeligan".

Det finns också flera arbetsplatser i kommunerna som ordnar det själva, och turas om att köpa kaffe och lägger en peng för varje kopp - en femma till exempel som det är på en del arbetsplatser i Högsby.

Katarina Lund och Annika Andersson ser nackdelar med ett sånt system.

– På en arbetsplats jag hade hade vi kaffekassa, men det blir en irritation, säger Katarina Lund.

– Det är fler som fikar säkert om man blir bjuden, säger Annika Andersson.