Ulrika Knape om talangbristen inom svenskt simhopp

4:09 min

Sveriges Olympiska kommitté har storsatsat med sitt Topp- och talangprogram. Men flera sporter saknar i dag idrottare som är tillräckligt bra för att vara med i programmet. Simhopp är en av sporterna.

– Just nu håller vi inte den nivån som de (SOK) vill att vi ska ha, säger Ulrika Knape Lindberg till Radiosporten. 

SOK:s mål är att nå 400 aktiva i sitt så kallade Topp- och talangprogram till våren 2017.

Men SOK som har pumpat in miljoner via sponsoravtal i satsningen har en lång väg kvar till målet. I dag ingår endast 257 aktiva i SOK:s Topp- och talangprogram. Bland dem är det flera sporter som inte representeras av några talanger alls. Det finns till exempel ingen bågskytt eller simhoppare bland de 257 personerna som SOK satsar på.

Ulrika Knape Lindberg är tidigare Olympisk mästare i simhopp och just nu förbundskapten för simhoppslandslaget. Hon menar att i dag har Sverige inte tillräckligt bra simhoppstalanger.

– Just nu håller vi inte den nivån som de (SOK) vill att vi ska ha. Däremot så går SOK in och stöttar en av våra simhoppare Jesper Tolvers för att han ska kunna komma in i Topp- och talangprogrammet. Så vi försöker att ha inne en fot så att vi kan ta hela steget in sen.

Hur långt är det steget för honom och andra?

– För Jesper Tolvers är det inte alls långt. Sen har vi ett par stycken som väl skulle kunna vara där men som har stött på problem på vägen.

– Vad vi behöver göra är att börja från början och jobba med barn på ett väldigt systematiskt sätt. Det är väl det vi behöver göra för att komma in om några år. Vi måste rekrytera och ta hand om dem som vill hoppa simhopp och som älskar vår idrott.

Ulrika Knape Lindberg menar att det är lätt att de tappar talanger när det är för stora träningsgrupper.  

– Det är viktigt att varje barn utvecklas i den takten som är bra för dem. Då kanske vi mister några som är riktigt duktiga. Det är ett problem för oss.

– Vi saknar väldigt många tränare som står på kanten. Det är ganska mycket administration i dag så vi behöver mer tränare på kanten som hela tiden utvecklas. 

Vad betyder det att vara med i Topp- och talangprogrammet?

– Det betyder jättemycket, man kan lägga upp en annan planering, man kan åka på läger i nya miljöer. Vi kan åka på fler internationella tävlingar och kanske få en bra avlönad tränare.