Samhall åtgärdar arbetsmiljön

4:10 min

Arbetsmiljön inom Samhall i Dalarna har fått stark kritik från både anställda och skyddsombud. I Samhalls lokal i Älvdalen får personalen äta mat i samma rum som de tvättar sina smutsiga städtrasor och moppar. Matlådorna diskar de i handfatet på toaletten, något de har fått göra i två till tre år. Samtidigt menar Samhall att de arbetar aktivt för att arbetsmiljön ska vara bra inom företaget.

Fredrik Pihlblad är distriktschef för Samhall i Dalarna.

– Arbetsmiljön tar vi på stort allvar. En arbetsplats på Samhall ska vara utvecklande, säker och bidra till god hälsa.

Men de anställda säger ju att det är dålig arbetsmiljö på Samhall?

– Jag vet att det är ett par orter som vi inte har tillräckliga lokaler till.

Så du är medveten om problemet?

– Jag är medveten om problemet och vi har åtgärdat det i Älvdalen. Där har vi sagt upp vårat avtal och fått en ny lokal där vi ska skapa förutsättningar till att skapa en bra arbetsmiljö.

Under tiden som P4 Dalarna har undersökt Samhalls arbetsmiljö har företaget sagt upp lokalen i Älvdalen. Nu har Samhall ordnat en ny lokal som man väntar på att få tillträde till. Men innan Samhall gjorde något åt arbetsmiljön har personalen suttit i lokalen i ungefär två till tre år.

Anledningen till att det har tagit så lång tid att åtgärda problemen kan dock inte distriktschef Fredrik Pihlblad svara på.

– Jag kan inte svara på det för jag är ny distriktschef sedan nio månader tillbaka. Men sedan jag har kommit hit har vi tagit tag i problemet och åtgärdat det direkt.