Ceremoni i Gdansk för krigets slut

2:22 min

I Polen har andra världskrigets slut högtidlighållits under två dagar i Gdansk, där andra världskriget startade. Flera av Europas presidenter var vid en ceremoni som presenterats som ett alternativ till segerparaderna i Moskva på lördag.

Att firandet i Gdansk också var en sympatiaktion med Ukraina mot Ryssland, blev tydligt inte minst på en konferens igår där flera av deltagarna uttryckte sitt missnöje med Rysslands agerande i Ukraina.

– Vi lurar oss själva om vi tror att vår egen säkerhet inte påverkas när våra grannar invaderas och deras städer bombas. Vi såg det för 70 år sen också, sa Estlands president Toomas Hendrik Ilves.

Han var en av flera ministrar och presidenter som direkt eller indirekt talade till försvar för Ukraina och mot Ryssland i i sina anföranden på konferensen om andra världskriget. Flera nämnde även att EU:s roll sätts på prov när freden upplevs hotad på olika sätt i Europa.

Framförallt var det Ukrainas närmsta vänner och grannar som hade hörsammat inbjudan till firandet av andra världskrigets slut i Polen. Och Ukrainas president Petro Poroshenko fick dagens längsta applåd efter sitt brandtal om rätten att göra egna val.

Ceremonierna fortsatte sent på kvällen på Westerplatte, den halvö vid kusten där de tyska trupperna anföll Polen den 1 september 1939, det som ledde till att kriget bröt ut.

Igår kväll stod militärer i givakt och ljus och bildprojektioner spelade över krigsmonumentet och över orden "aldrig mera krig" och fyrverkerier fyllde himlen.

Den 7 maj 1945 var det datum då tyskarna kapitulerade, gårdagskvällens sena firande övergick till den 8 maj, det datum då tyskarnas kapitulation trädde i kraft. Klockslaget 23.01 blev på Moskvatid 00.01 den 9 maj på grund av tidszonerna.