Sundsvallsbröder fastnade mitt i jordbävningskaoset i Nepal

0:45 min

Nepalvistelsen fick ett traumatiskt slut för trillingarna Kalle, Nisse och Pelle från Sundsvall. De hamnade mitt i kaoset efter den stora jordbävningen och fick ingen hjälp av svenska myndigheter att ta sig hem.

Bröderna Landeberg satt på sitt hotellrum i Katmandu och pratade med sin mamma på Skype när byggnaden började skaka kraftigt. 

– Vi förstod att det var en jordbävning och att det var allvarligt så vi rusade ut ur hotellet och ut på gatan, berättar Kalle och Nisse.

Dagen innan jordbävningen hade de nobbats att ta in på ett annat hotell i stan som var fullbokat. 

– Det hotellet rasade ihop under skalvet. 60 personer omkom, säger bröderna och berättar om kaotiska scener bland raserade byggnader och gråtande människor.

De minns dagar av kaos och panik i ett raserat Katmandu, men också och medmänskligheten bland alla drabbade.

– En natt sov vi på en golfbana eftersom det var ett öppet område. När vi vaknade hade en nepalesisk familj också slagit sig ner där, de hade byggt vindskydd åt oss, tänt en eld och de gav oss mat. Att vi klarade oss så bra berodde till stor del på dem, berättar Kalle och Nisse.

Till skillnad från många andra så klarade sig bröderna fysiskt oskadda från katastrofen men det blev några dramatiska dygn utan riktig mat, ytterkläder, pengar - och med nätter sovandes under bar himmel.

Vi sökte hjälp på den danska ambassaden eftersom det inte finns en svensk ambassad där, men blev bara uppmanade att boka en tid. Det kändes som ett svek.

Även svenska myndigheter nobbade brödernas vädjan om hjälp för att ta sig hem till Sverige. Flygbiljetter ut ur Nepal skulle kosta tiotusentals kronor, pengar som bröderna inte hade tillgång till i det kaos som rådde. Till slut kunde man lifta med en belgisk flygtransport där man fick plats efter att några belgare inte dykt upp.

– Det var helt gratis och fungerade som hade hoppats på att en svensk insats också skulle ha fungerat, avslutar bröderna.