Uppdaterat Minecraft lär barn geologi

1:48 min

Miljontals ungdomar över hela världen spelar det populära datorspelet Minecraft, som brukar liknas vid ett slags lego i datorn. Från och med nu kan de samtidigt lära sig en del geologi.

Sveriges Geologiska Undersökning, SGU, släppte igår ett tillägg till spelet, där berg inte bara är berg i största allmänhet utan kan vara till exempel granit eller gnejs, och där guldstråk i marken finns på sådana ställen där de faktiskt finns i verkligheten.

– Det finns nya block och det är coolt, säger Minecraft-entusiasten Ellie Andersson, 8 år, när hon testar spelet på invigningen.

– Vi har lagt till ett tjugotal bergarter, och mineral, metaller och ädelstenar. Och så relevanta användningsområden, så att man kan bygga sig till exempel en magnetisk kompass, eller en jetpack som man kan flyga runt med, berättar Josefine Biro på SGU, som har varit med och utvecklat spelet. 

Att kombinera det realistiska med det fantasirika som hör spelet till sedan tidigare har varit filosofin i det här arbetet som Kaarina Ringstad på SGU har lett.

– Vi inser att barnen kommer att spela för att det är spännande. Men samtidigt kommer de i kontakt med begrepp inom geologin, som sällsynta jordartsmetaller. De lär sig förhoppningsvis också att de här mineralerna inte finns överallt utan på särskilda ställen. Så vi ser det här som en första lustbetonad introduktion till geologin, säger Kaarina Ringstad.