Bantningspiller som kan bränna upp dig inifrån ökar i Sverige - tre personer har redan dött

Allt fler försöker få in bantningspillret DNP i Sverige. Pillret dödade en 21-årig tjej i England genom att bränna upp henne inifrån.

Tullverket berättar för P3 Nyheter att beslagen av bantningspillret DNP, eller 2,4 dinitrofenol som ämnet heter, ökar avsevärt i Sverige.

DNP sägs bränna upp insidan på personer som tar det och preparatet blev uppmärksammat när en 21-årig tjej dog av det i England tidigare i våras. I Sverige ska tre personer ha dött av ämnet, enligt Läkartidningen.

42 kilo under 2014

Tullverkets statistik visar att importen av DNP har ökat från ett hekto 2012 till sex kilo 2013 och förra året ökade mängden ännu mer.

– De sista åren ser vi en avsevärd ökning. Ser vi till 2014 så är det 42 kilo och vi har fem relativt stora ärenden redan i år också, säger Lars Hansson som är tullens nationella specialist på narkotika, dopning och övriga preparat.

Interpol varnar

En del personer använder det här som dopnings- eller bantningsmedel. Nu går Interpol ut med en varning på begäran av franska folkhälsomyndigheter, då DNP ska vara ett överhängande hot mot användare runt om i världen.

Vid bara en liten överdos kan du få feber, kraftig svettningar och kräkningar. Vid en större överdos kan du också bli medvetslös och få kramper.