Linköping

Facket varslar om pilotstrejk

1:30 min

Svensk Pilotförening varslar om strejk från 21 maj. Pilotföreningen avbryter de pågående förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal med flygbolaget SAS, som bland annat flyger till och från Linköping.

– Förhandlingarna har varit komplicerade och vi har många olösta frågor inom flera för oss viktiga områden. Sedan en lång tid står parterna långt ifrån varandra och vi ser inte att förhandlingarna leder någonstans, säger Peter Larsson, ordförande i Svensk Pilotförenings SAS-sektion, i ett pressmeddelande.

SAS sade vid årsskiftet upp kollektivavtalet. Sedan dess har förhandlingar mellan SAS och pilotfacken i Danmark, Sverige och Norge pågått.

I Danmark har piloterna valt att skriva under ett nytt avtal. I Norge har förhandlingarna avbrutits. Under torsdagskvällen beslutade Svensk Pilotförening att lämna förhandlingsbordet. Facket varslade dessutom om total arbetsnedläggelse från och med 21 maj. Beslutet överraskade SAS.

– Vi är förvånade att de väljer att bryta under pågående förhandling. För oss är det viktigt att erbjuda kollektivavtal och en anställningstrygghet för piloterna under skandinaviska villkor. Vi måste förhålla oss till den konkurrens vi har idag, säger Malin Selander, presschef på SAS.

SAS vd Rickard Gustafsson har i en tidigare intervju med Ekot kommenterat hotet om strejk.

– Att använda sig av konfliktvapnet är ett dåligt alternativ. Det kommer inte ut några vinnare av en konflikt. Det skapar inte bättre förutsättningar för flygbolagen att konkurrera i en knivskarp konkurrens, sade Gustafsson till Ekot i mars.