Olof Stenhammar vill satsa i Härnösand

3:19 min

Finansmannen Olof Stenhammar som tillbringar ett par månader varje år på Åbordsön i Härnösands kommun säger att han ofta funderar på hur han skulle kunna göra något för Härnösand.

Olof Stenhammar var en av talarna vid morgonens företagsfrukost i Härnösand som blev den hittills mest välbesökta någonsin. Nästan 200 företagare hade kommit och många även från grannkommunerna.

– Det gick väldigt dåligt för mig i skolan och som fjortonåring blev jag relegerad, berättade Stenhammar och han berättade också väldigt öppet om sitt dåliga självförtroende som kan bero på att han aldrig fick beröm som barn.

Stenhammar är en av Sveriges mest omskrivna finansmän som 1984 startade världens första privatägda börs, OM (i dag del av NASDAQ OMX) men på företagsfrukosten avslöjade han att han egentligen inte alls är särskilt intresserad av optioner och aktier utan att han ser sig själv som bonde och entreprenör som mer eller mindre av en slump råkade hamna i börsvärlden.

Sedan ett antal år tillbaka äger Olof Stenhammar Åbordsön i Ångermanälven och han berättade att han nu tillbringar två månader varje år i Härnösand.

Min mamma sa alltid att Olof, du ska inte köpa nånting bara för att det är vackert. Men det var precis det jag gjorde med Åbordsön. Jag blev betagen första gången jag kom dit.

I intervjun med P4 Västernorrland avslöjar han att han ofta tänker på att han skulle vilja göra någonting för Härnösands kommun. 

– Det finns strukturella problem i Norrland och Härnösand har ett jobb att göra men det är en sån härlig stad och jag har pratat med min familj om att jag skulle vilja göra någonting för Härnösand om jag bara kommer på en bra idé.