Recept

RECEPT: Laxbiffar med citronmeliss

Anja Schauerte, som är specialiserad på bland annat raw food, bjuder på lax med citronmeliss. Följ matlagningen här - och ta del av recepten!

Fler recept hittar du här. Ett urval finns också på Pinterest

Såhär skriver Anja om rätten:

"En snabblagad och enkel vardagsrätt där laxbiffarna får en fin smak av citronmelissen. Den krämiga fänkål och äppelsalladen är mycket god till. Jag är otroligt svag för fänkål och speciellt rå i den här varianten där den serveras i en krämig röra, med lite söta smakbrytningar och krispighet från nötterna - passar mig perfekt. Fänkål är också underbart med fisk och i detta fall laxbiffarna."

Laxbiffar med citronmeliss (4 st)

600 g laxfilé
1 kruka citronmeliss
1 ekologiskt ägg
1 tsk flingsalt
vitpeppar

Till servering: fyra salladsblad som fungerar som ”korgar” till laxbiffarna. 

Gör så här: Mixa lax, ägg, citronmeliss och kryddorna till en färs. Blöt händerna och forma fyra fina biffar. Hit kan du förbereda och ställa biffarna i kylskåpet under tiden du gör fänkålssalladen. Vid tillagning steks biffarna, i olivolja, på högre värme cirka tre till fyra minuter per sida.

Fänkålssallad

1 fänkål
1 stort rött äpple
saft från ½ liten lime
1-2 msk finklippt dill
1 tsk dijonsenap
1 dl russin
1 ½ dl valnötter
½ dl (hemmagjord) majonnäs

Gör så här: Riv fänkålen och äpplet (använd gärna en matberedare med rivjärn). Lägg det rivna äpplet och fänkålen i en skål och droppa över limejuicen. Tillsätt alla övriga ingredienser, men vänta gärna med valnötterna till servering, och rör om väl. Låt stå i kylskåpet tills biffarna är klara. 

”Bananglass” med lakritstoner

Den snabbaste tänkbara desserten som du endast behöver förbereda någon dag innan genom att ha tillgång till fryst banan. Mixern gör jobbet och du behöver bara göra en enkel jordgubbsröra att servera till. Det här är en perfekt glass både till stora som små. Gillar du inte lakrits kan du ersätta med valfri smaksättning – såsom bär, choklad eller vanilj, till exempel.

Bananglass

4 stora frysta bananer (frys in i skivor och lägg i en plastpåse)
200 g kokosgrädde
1-2 tsk naturligt lakritspulver. Är du en stor lakritsfantast kör gärna på 1 ½-2 tsk.

Gör så här: Använd en liten mixer som klarar is. Lägg alla ingredienserna till glassen i mixern och mixa ihop tills du har en fin glasskonsistens. Servera genast med jordgubbsröran.

Obs! glassen smälter snabbt, så därför ska du inte förbereda detta i förväg utan servera genast.

Jordgubbsröran

250 g färska jordgubbar
5 finhackade basilikablad
Skal från ½ ekologisk lime

Gör så här: Dela jordgubbarna i små bitar. Tillsätt finhackad basilika och skal från limen. Blanda och servera.