Malmö

Filmavtalet skrotas – nu kan biobiljetterna bli dyrare

5:24 min

Det statliga filmavtalet som sedan mer än 50 år styr hur svensk film finansieras, ska skrotas. Det skriver Alice Bah Kuhnke på DN Debatt. Avtalet sägs upp 2017. Nu kan biobiljetterna bli dyrare.

Omgörningen innebär bland annat ett mer teknikneutralt system, idag bygger avtalet på att vi går på bio och ser på film, men verkligheten idag är annorlunda och tanken är att ett nytt avtal ska spegla det bättre.

Att staten går in och tar ett ökat ansvar innebär att momsen på biografföreställningar kommer att höjas från 6 procent till 25 procent. Men vad innebär då detta?

Kulturnytts Emma Engström har varit i kontakt med sakkunniga på Kulturdepartementet som berättar att enligt deras beräkningar kommer biobiljetten bli 5-6 kronor dyrare. De har då utgått från att biobiljett idag kostar i snitt 101 kronor.

Redan i februari 2014 rapporterade P3 Nyheter att priset på en biljett ökat med 70 procent på 20 år. Om priset på biobiljetter skulle följa konsumentprisindex skulle den ökningen bara vara 25 procent.

Det blir en helstatligt filmpolitik, men om det innebär att det helt ska täckas av det som kommer in av den höjda momsen eller att det behövs tas från övriga skattepengar är inte klart förrän till höstens budgetförhandlingar.

Det kritiserade automatstödet, som betalas ut till filmer som förväntas få stor publik avskaffas helt och ersätts av ett nytt marknadsstöd.

Till TT säger Tomas Runfors, informationschef på Svensk Filmindustri, SF, att skrotningen av filmavtalet kommer som en total överraskning:

– Det är för tidigt att säga hur vi kommer att gå vidare. Vi måste få mer information från regeringen.

SF är en av filmavtalets viktigaste aktörer. Biografkedjan har tidigare betalat 6 procents moms. Nu höjs momssatsen på biobiljetter till 25 procent.

Filmproducenten Lena Rehnberg säger till TT att hon har "svårt att se hur det här ska vända ekonomin i branschen".

– Jag tror snarare att det här blir kontraproduktivt. Och att det här skulle garantera att vi får bättre svensk film tror jag inte en sekund på, säger Lena Rehnberg till TT.

Automatstödet har länge varit omdiskuterat och kritiserat. Många anser att den breda filmen stöttats på bekostnad av smalare "kvalitetsfilm". Lena Rehnberg trycker att det är bra att stödet försvinner.

– Det har inte skötts bra av branschen och flera filmer som fått stödet har floppat, säger Lena Rehnberg till TT.