Mer fylla på studenten

2:12 min

Förra året tvingades polisen i Västerås stoppa studentkortegen genom stan efter att två studenter fallit av flaken och skadats. Enligt polisen är det inte släpen i sig som är problemet utan att många ungdomar är väldigt berusade.

Det är bara några veckor kvar till årets studentfirande. Kortegen, där man åker runt på flak genom stan, är en tradition. För många börjar dagen med en champagnefrukost och sen bär det av till skolan för betygsutdelning och avslutningsceremoni.

– Det har blivit mer och mer alkohol på studentflaken. Det blir mer stoj och glam och det kastas flaskor. Då ökar risken för olyckor och skador, säger Jörgen Bergfast som i många år jobbat vid trafikpolisen i länet.

Gymnasieskolorna har tydliga regler om att alkohol inte är tillåtet på skolan. P4 Västmanland har varit i kontakt med flera skolor i Västerås och reglerna och hur man ser till att de efterlevs  ser ut på ungefär samma sätt.

– Vi står vid dörrarna på morgonen och informerar om att det är absolut förbjudet att ta med sig alkohol in på skolan. Vi tittar i väskorna. Skulle någon elev vara så berusad att man inte kan vara med på avslutningen så ser vi till att få hem den eleven, säger Johanna Kamph som är rektor på Carlforsska gymnasiet i Västerås.

På Carlforsska gymnasiet har man i år försökt vara extra tydlig med vad som gäller.

– Jag tillsammans med många av mina vänner kommer att vara fulla, men för full ska man ju inte bli, säger Anton Östberg som läster sista året på estetprogrammet.