Smygsångaren från Kina inte längre en doldis

4:30 min

En nyhet som fått stor uppmärksamhet den här veckan är att en ny fågelart har upptäckts i Kina. BBC, the Guardian och Washington Post har rapporterat om den här ovanliga upptäckten, som har gjorts av den svenske fågelforskaren Per Alström. I Vetenskapsradion kunde du höra om den i våra nyheter i måndags.

Ljusgröna knoppar på videbuskarna längs med ån, en klarblå himmel och kall vind som kommer i plötsliga vindstötar. Det är några dagar före Valborgsmässoafton när Per Alström visar Vetenskapsradion var man kan leta efter den lilla gråbruna gräshoppssångaren i ett fågelrikt område strax söder om Uppsala.

– Öppna marker med gräs och låg örtvegetation. Lite spridda buskar. Helst i närheten av vattendrag, som här, berättar Per Alström vid Artdatabanken vid SLU i Uppsala.

Vi är långt från Kina, och det vore kul att veta vilken fågel som liknar den nya kinesiska arten här hemma. Gräshoppssångaren tillhör släktet Locustella - precis som den kinesiska fågeln.

– Båda lever väldigt tillbakadragna liv. De kryper omkring som möss och sorkar ungefär på marken och i låg vegetation så de är jättesvåra att se. Men när de sjunger blir de betydligt lättare att upptäcka.

Det var också sången som avslöjade den kinesiska fågeln. För när den nu beskrivs som en egen art i tidskriften Avian Research är det slutet på ett mer än 20 år långt letande.

Per Alström, som även har varit gästprofessor vid den kinesiska vetenskapsakademien i Peking, har varit på jakt efter den ända sedan 1987 då han hörde den sjunga för första gången. Han konstaterade  då att det inte borde finnas någon fågel som lät precis så. Sedan dess har han letat efter den.

–  Av och till när jag har varit i Kina har jag spejat efter den här och varje gång jag har hört den har jag försökt göra en inspelning och försökt fånga in den för att ta DNA-prov på den.

Det vetenskapliga namnet på den nya arten är Locustella chengi. Först pratar vi om den som Sichuan-busksångare, en översättning från det engelska namnet Sichuan. Men nu har Per Alström bestämt att den ska heta Sichuan-smygsångare, efter en annan sångarart som den är närmast släkt med.

När det gäller gräshoppssångaren, som liknar Sichuan-smygsångaren här i Sverige, hittar vi tyvärr ingen. Under Valborgsveckan, när vi träffas, är det för tidigt för att den här flyttfågeln ska ha kommit tillbaka hit.

Så Per Alström få själv vissla som en gräshopps-sångare för att demonstrera vad det är man ska lyssna efter. Den lite mer svårhärmade nya kinesiska fågelarten vågar han däremot inte ge sig på.