Ukraina bryter med sovjetiskt firande av krigsslut

1:49 min

Ukraina bryter i år med hur sovjetiska Röda arméns seger över Nazityskland firas. Både symboler, datum för krigsslutet och vad kriget kallas ändras.

Miljoner människor i det då sovjetiska Ukraina dog i kriget. Men för dagens ukrainare är det ett annat krig som står i fokus. 

Med en röd vallmo och årtalen 1939 till 1945 bryter Ukraina från den sovjetiska historieskrivning som säger att Andra världskriget började 1941. 

Istället för att högtidlighålla Segerdagen av det stora fosterländska kriget, så som Ryssland gör i morgon, heter de i Ukraina Försonings- och minnesdagen i dag. 

När Ryssland imorgon kommer visa allt vad landet förmår militärt i en traditionell segerparad på Röda torget med särskilt inbjudna ännu levande krigsveteraner blir det i Ukraina ingen militärparad, så som förra året.

– Ukraina vill till skillnad mot Ryssland inte visa aggression och militärmakt men minnas alla de som dog, förklarar president Petro Porosjenko förändringen. 

De georgiska orangesvarta band som syns överallt i Ryssland och används av utbrytarna i östra Ukraina förknippar ukrainare nu med att de är i krig med Ryssland. Därför är dessa symboler inte längre möjliga. 

Förändringen är en del i avsovetiseringen där en ny kontroversiell lag också spelar roll. Den är ännu inte i kraft då presidenten måste skriva under.

Att sovjetiska och nazistiska symboler förbjuds diskuteras knappt. 

Att UPA-gerillan, den väpnade rörelsen verksam i västra Ukraina under kriget, samarbetade med nazisterna och själva bär ansvar för massakrer av både judar och polacker enbart ska hyllas enligt lagförslaget har väckt mycket ilska både bland forskare internationellt och också bland ukrainare.