Notan för busstrulet: 200 miljoner

4:25 min

Över 200 miljoner kronor, det blev notan för skattebetalarna för att Dalatrafik inte gjorde upphandlingen av busstrafiken 2013 på rätt sätt. En kostnad som landstinget och länets kommuner fått stå för. Men Claes Annerstedt, Dalatrafiks VD, menar att all skuld inte kan läggas på dem.

– Det är klart att vi är ansvariga för upphandlingen, och var inte den bra då är det väl vårt ansvar. Men samtidigt så kunde vi aldrig fullfölja processen, så vi får väl aldrig egentligen reda på något facit i den frågan, säger Claes Annerstedt.

Det var 2013 som Dalatrafik skulle göra klart upphandlingen av busstrafiken i länet för 10 år framöver. Men Nobina, det bussbolag som redan körde i länet, men som inte fick fortsatt kontrakt tyckte inte att upphandlingen gått rätt till och överklagade till Förvaltningsrätten. Förvaltnignsrätten gav Nobina rätt, Dalatrafik hade inte genomfört upphandlingen på ett bra sätt.

Nu står det klart att på grund av att den första upphandlingen överklagades, att det blev en domstolsprocess som Dalatrafik förlorade och att en kortare direktupphandling genomfördes så har notan blivit över 200 miljoner kronor dyrare för länets skattebetalare. Eftersom Dalatrafik fick lov att betala advokatkostnader, skadestånd, och en dyrare kostnad för busstrafiken under de två år som direktupphandlingen gällde.