Ris och ros för M-utspel om tillfälliga uppehållstillstånd

1:00 min

Moderaternas förslag att ge flyktingar tillfälliga uppehållstillstånd istället för permanenta möter både kritik och tillrop.

Paula Bieler, integrationspolitisk talesperson i SD, välkomnar förslaget.

– Det är bra att man inser att permanenta uppehållstillstånd är en faktor som drar hit fler personer än vad som kanske faktiskt behöver skydd och att man är tydlig med att skydd ska ges under en tillfällig tid medan det finns anledning till det.  En sak som är bra att man har skärpta försörjningskrav, att nej ska vara nej. Får man ett avslag så ska det också verkställas. Det är klart att det behövs en tydlighet och där har vi varit alldeles för slappa under en lång tid och det är bra att man erkänner det.

Moderaterna presenterade idag flera förslag om integrationen, men mest uppmärksammat är förslaget om att sluta ge flyktingar permanent uppehållstillstånd från början. Tillstånden ska istället vara i tre år, med möjlighet till förlängning.

Och en av dem som kritiserar förslaget är Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt.

–  Det är ett dåligt förslag därför att det ökar otryggheten för de som behöver skydd, man vet inte om man kommer få stanna i Sverige. Och det är motsatsen till integration, det gör det svårare att satsa på att bygga ett nytt liv här.