Misstanke om brott efter hundskjutningen i morse

1:05 min

En polisanmälan är upprättad efter dödsskjutningen av två hundar som dödade och skadade flera får i Söråker i morse. Hundägaren kan vänta rättsligt efterspel. Fårägaren som sköt hundarna har inte begått något brott, enligt polisen. 

I morse sköt en fårägare två lösspringande hundar som tagit sig in i hans fårhus och slagit två tackor, tre lamm och skadat ytterligare 10-15 får. Nu har en polisanmälan upprättats, och händelsen ska utredas av polis.

– Om de här fåren, som är tamboskap, angrips av rovdjur som till exempel varg, har djurägaren rätt att skjuta vargen om den inte går att skrämma på annat sätt, säger Börje Öhman vid polisen i Västernorrland.

Då är det också Länsstyrelsen sak att avgöra om det gått rätt till. Har det inte det måste Länsstyrelsen göra en polisanmälan.

– Det var därför fårägaren först ringde Länsstyrelsen innan han gick ut till fåren, säger Börje Öhman. Nu var det ju hundar det här, men det finns stöd för att även döda hundar om det är så att de angriper får. Kan det inte lösas på annat sätt får han som i det här fallet döda hundarna, konstaterar Börje Öhman.

Har hundägaren begått något brott?

– Det är samma lag som reglerar att man får skjuta hundarna som säger att man ska ha uppsyn över sin hund och katt. Men för att själva tillsynen ska komma till ansvar så krävs det en hel del. Djuren måste ha varit ute på drift tidigare. Däremot är det ett strikt skadeståndsansvar, hundägaren får stå ansvarig för de här skadorna, punkt slut, säger Börje Öhman, vid polisen i Västernorrland.