Ny smäll för fotofestivalen i Mullsjö

2:00 min

Det har blåst snålt kring den numera nedlagda fotofestivalen i många år. Nu kommer nästa ekonomiska smäll.

Inte nog med att festivalen tidigare gått med förlust, nu måste föreningen bakom festivalen betala tillbaka bidrag på över 100 000 kronor. Orsaken är att det, enligt länsstyrelsen, saknas kvitton. Men Mats Stenholm som är en av de engagerade i festivalen håller inte med om det.

– Vi har försett Leader (samarbetsprojekt för att utveckla landsbygden, reds anm) med pärmvis av material. Men tydligen har detta inte räckt. Nu kommer det återbetalningskrav, jag förstår inte... Vi har redovisat vartenda öre, det är något som inte stämmer, säger Stenholm till P4 Jönköping. 

Mullsjö fotofestival har varit i blåsväder på flera sätt. Det började redan under festivalens första år då grundaren, den välkände naturfotografen Terje Hellesö, avslöjades med manipulerade naturfotografier av lodjur och mårdhund.

Fotofestivalen gjorde efter det miljonförlust, men året därpå fick projektet ny fart eftersom man fått beviljat EU-stöd, genom länsstyrelsen i Skaraborg - ett så kallat leaderbidrag som gjorde att festivalen kunde hållas vid liv i totalt fyra år.

Inför årets festival fick man inga nya pengar, kommunen har slutat subventionera lokalen och nu kommer ytterligare en smäll - länsstyrelsen kräver tillbaka en del av det utbetalda EU-bidraget.

Det handlar om över hundratusen kronor som föreningen nu krävs på. Både Jordbruksverket och länsstyrelsen har slagit fast att föreningen är återbetalningsskyldig. Anledningen till kravet är att föreningen inte kunnat redovisa vad pengarna gått till.

Från föreningen menar man att det är ett missförstånd, de har alla kvitton men har inte förstått hur länsstyrelsen vill ha det redovisat. Men sista ordet är inte sagt, föreningen har överklagat till Förvaltningsrätten.

Även om det inte blir någon festival i år hoppas Mats Stenholm att fotofestivalen, trots motgångarna, ska uppstå i framtiden.