Jörgen Jönsson möter Filip Forsberg: ”Du är lite blyg...”

11 min

Möt Tre Kronors målfarligaste VM-spelare och vår näste superstjärna i NHL Filip Forsberg, 20 år, i en speciell intervju med Radiosportens expert och meste landslagsman i ishockey, Jörgen Jönsson.

Jörgen Jönsson: Filip Forsberg på spelarhotellet, kul att träffa dig Filip.

– Ja, detsamma. Kul att se dig.

JJ: Det finn sju tusen frågor att ställa, detta är jätteroligt. Nu är vi på VM, jag tycker att ni (Tre Kronor) har inlett strålande, särskilt tack vare er kedja (Filip Forsberg, Anton Lander och Loui Eriksson). Men samtidigt finns det saker att jobba på. Men är det inte så, Sverige växer efter hand?

– Jo, men absolut. Det blir väl lite av en transportsträcka här i gruppspelet och det är i kvartsfinalen det gäller att snäppa upp. Men det är väl bra att vi inte spelar vår bästa hockey redan nu.

JJ: Du ser fantastiskt stark ut där ute på isen. Vad ligger bakom det? Vilka egenskaper värderar du mest hos dig själv?

– Man är ju inte den snabbaste så det gäller att vara bra på att skydda pucken och ha ganska bra händer. Om man kan kombinera de två så kan man vara ganska giftig i anfallszon känner jag.

– Jag ser spelet ganska bra och när det är läge så försöker jag ta det ganska snabbt. Jag försöker gå på offensiven så fort och så ofta som möjligt.

JJ: Den egenskapen vid sidan om isen då, som du värderar högt?

– Jag är väl ganska lugn utanför isen. Jag slår väl inga volter i omklädningsrummet för att få igång grabbarna.

JJ: Är det mycket media i Nordamerika, får du mycket fokus?

– Ja, det har ju vuxit under säsongen. Nashville har inte den största hockeybasen mediamässigt, men det blir mer och mer.

JJ: Trivs du där, i rampljuset?

– Ja, alltså det är en ganska stor del av sporten. Speciellt när man spelar på en liten mindre hockey ort så är det roligt att försöka sprida hockeyn till Nashville-folket så det blir lite större hockeyintresse.

JJ: Hur mycket bättre kan Filip Forsberg bli då?

– Ja, mycket bättre hoppas jag. Man är fortfarande 20 år bara. Varje sommar är oerhört viktig nu, att man fortsätter att ta steg.

JJ: Det finns ju lite rykten uppe i Leksand att du var ute i löparspåret och sprang dagen efter midsommarafton, stämmer det?

– Ja, det stämmer faktiskt. Jag antar att det är Niklas Eriksson (tidigare Leksands-spelare och tränare, Radiosportens anm.) som har sagt det. Det var väl två somrar sedan.

JJ: Jag såg mig själv som en typisk lagspelare, jag kunde knappt träna själv. Hur är det med dig, är du en lagspelare ut i fingerspetsarna?

– Ja, det skulle jag ändå vilja säga. Det är skönt att komma och garva lite med grabbarna innan träningen och sedan köra ihop. Men om du inte får med dig nån av polarna på extraträningen så får du ju träna själv.

JJ: Typ på midsommardags morgon då?

– Ja, just då var det ingen som var sugen...

Lyssna på hela intervjun i ljudklippet ovan!