Bombhotade rättegången nu avslutad

2:00 min

De tre medlemmarna ur nazistiska Svenska motståndsrörelsen nekar till brott.

I dag blev den av, rättegången i Uppsala tingsrätt som i går sköts upp efter bombhot och efter att de tre åtalade aldrig dök upp. Inför rättegången i dag hade de åtalade hämtats av polis, tre nynazister i Svenska motståndsrörelsen som vid en flygbladsutdelning på Celsiustorget i Uppsala 2013 ska ha misshandlat en person. Den misshandlade, Anders Henriksson, berättade i rätten i dag att han trängdes in i en butik på gågatan.

-- Det är där några stycken som slår mig mer, någon sparkar mig i sidan, någon annan stampar mig i bröstet. När jag försöker ställa mig upp får jag ta emot några knytnävsslag i huvudet. Sen kommer polisen med dragen batong och föser ut de som är där inne, berättar Anders Henriksson i rätten.

Med blodet rinnande från huvudet hämtades han av ambulans. Polis och åklagare la först ner utredningen, men efter att Upsala Nya Tidning granskat fallet tog åklagaren på nytt upp utredningen och det ledde också till åtal och till dagens rättegång.

Åklagaren visade i dag filmer och foton som togs av händelserna den dagen 2013. Ingen av filmerna visar dock själva misshandeln, utan det är en indiciekedja som åklagaren hoppas ska räcka för att visa att det är just de här tre unga männen, 20 och 23 år gamla, som är skyldiga till misshandeln. Hans version fick gott stöd av ett vittnesmål av Joakim Medin, Syrienkännare som befann sig på platsen i egenskap av frilansjournalist:

– Sen så kommer Anders gående på gatan och han får också flygblad i sin hand. Han tar det och går tillbaka till en papperkorg några meter bort och slämnger det. Då springer det snabbt fram samtliga 16 nazister och sluter upp i en slags halvcirkel.

Och Joakim Medin pekade ut två av de åtalade i rätten. Alla tre åtalade nekar till brott. Två av dem var i dag ytterst kortfattade, medan en tredje hävdade att det var de som blev angripna. Rösten är här förvrängd.

– I samband med det här flyger Anders Henriksson fram och skriker och går till angrepp mot mina kamrater. han går till fysiskt angrepp, sägeren av de åtalade. 

Åklagaren yrkade på fängelse för alla tre. De måste också betala vite på 4000 kronor vardera för att de inte inställde sig till rättegången i går. Dom meddelas 22 maj.