SD välkomnar M:s flyktingförslag

2:07 min

Moderaternas förslag på att ge flyktingar tillfälliga istället för permanenta uppehållstillstånd får ris och ros. En av dem som välkomnar förslaget är Paula Bieler, integrationspolitisk talesperson i Sverigedemokraterna.

- Det är bra att man inser att permanenta uppehållstillstånd är en faktor som drar hit fler personer än vad som kanske faktiskt behöver skydd och att man är tydlig med att skydd ska ges under en tillfällig tid medan det finns anledning till det, säger Bieler.

Hon välkomnar också att att Moderaterna vill skärpa försörjningskravet på dem som tar hit anhöriga.

- Och att nej ska vara nej, får man ett avslag så ska det också verkställas. Det är bra med tydlighet. Vi har varit alldeles för slappa under en lång tid och det är bra att man erkänner det, säger Paula Bieler.

Moderaterna presenterade idag flera förslag om integrationen, bland annat att staten ska ha ett större ansvar för de nyanlända och att det ska ställas tuffare krav för att få etableringsbidrag. Men mest uppmärksammat är förslaget om att sluta ge flyktingar permanent uppehållstillstånd från början. Tillstånden ska istället vara i tre år, med möjlighet till förlängning.

Ett steg i rätt riktning säger alltså SD. Det säger också Kristdemokraternas nya partiledare Ebba Busch Thor, som till skillnad från den moderata kollegan Anna Kinberg Batra medger att tillfälliga tillstånd kommer att leda till minskad flyktinginvandring till Sverige.

- Det här handlar inte minst om att sätta ett större tryck på andra länder i EU att ta ett större ansvar. När vi harmoniserar våra villkor så att de mer liknar villkoren i andra Eu-länder, så gör det att eventuellt något färre söker sig till Sverige, vilket underlättar vår integrationsprocess. Och det gör också att fler kan bli hjälpta och få skydd i andra länder, säger KD-ledaren.

Moderaternas förslag har redan fått hård kritik, bland annat från det egna ungdomsförbundet. Och lika hård är kritiken från de rödgröna.

- Det måste vara så att Anna Kinberg Batra har fallit undan för ett inre tryck i partiet. Det här är väl en signal om att Reinfeldt-linjen som den tidigare regeringen höll sig till, nu luckras upp, säger migrationsminister Morgan Johansson (S).

Kritiken kommer också från Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt.

- Det här är ett dåligt förslag därför att det ökar otryggheten för dem som behöver skydd. Man vet inte om man kommer att få stanna i Sverige och det är motsatsen till integration. Det gör att det blir svårare att satsa på att bygga ett nytt liv här, säger Sjöstedt.

Maria Ferm, som är Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson, håller med Sjöstedt och lägger till att Moderaternas förslag är ett slag mot flyktingarnas rätt till återförening med sina familjer.

- Om man får tillfälligt uppehållstillstånd så har man inte rätt att återförenas med sin familj, säger Ferm.