#TAXIVILLKOR

Taxibranschen: Förmedlingstjänster ett växande problem

1:17 min

Ett nytt inslag i den svenska taxibranschen är förmedlingstjänster mellan privatpersoner som till exempel Uberpop. Det är trendigt i Storstadsregionerna men både polisen och taxiförbundet menar att det ofta är olagligt.

Ekobrottsmyndigheten granskar Uber

Per Juth, förbundsdirektör på Svenska taxiförbundet.

-- Det är polisen och endast polisen som kan lösa det här. Då tycker jag att det är konstigt att man inte är mer aktiv. För det är inte svårt att lista ut vilka det är.

Ett exempel är företaget Ubers tjänst som kallas Uberpop, som är den största av dessa förmedlingstjänster och som växer snabbt i storstadsregionerna.

Uberpops idé är att genom en app i mobilen föra samman folk som vill få skjuts med privatpersoner utan taxiförarlegitimation som i egen bil skjutsar kunderna mot betalning.

Det är inte självklart att det är olagligt att köra någon mot betalning, men om man gör det för att tjäna pengar gäller taxitrafiklagen, då man bland annat ska ha taxiförarlegitimation. Enligt Transportstyrelsen är Uberpops tjänst inte förenlig med Taxitrafiklagen, eftersom verksamheten betraktas som taxi.

– Vi anser att vi opererar inom lagens ramar, säger Jo Bertram som representerar Uberpop.

Bertram menar att Uberpops verksamhet är förenlig med den svenska taxitrafiklagen, men att de för diskussioner med beslutsfattare.

Kritiken om att Uberpop missbrukas som svarttaxi förstår hon inte och menar att intäkten är för låg för det.

Men Per Juth förbundsdirektör vid Taxiförbundet menar att det är svarttaxi vill att polisen borde bedriva ett aktivt tillsynsarbete.

Även polisen anser att samåkningstjänster som Uberpop ofta är svarttaxiverksamhet. Men förmedlingstjänsten gör det svårare för polisen att upptäcka, eftersom det rör sig om privatbilar som redan har en uppgörelse med kunden och inte åker runt och plockar upp kunder på gatan.

Johan Gramenius vid trafikpolisen i Stockholm, tycker att polisen bedriver ett aktivt arbete för att stoppa det.

– Antalet kontroller har ökat och de kommer att öka ännu mer. Men jag vill inte gå in på i vilken omfattning just nu.

Under fredagskvällen kom besked om att Ekobrottsmyndigheten granskar Uber