Polisen ska lösa fler brott

1:46 min

Polisen genomgår just nu den största omorganisation sedan polisen förstatligades för 50 år sen. 21 självständiga polismyndigheter har blivit en enda nationell Polismyndighet, men trots centraliseringen är den stora förhoppningen med reformen att polisen ska komma närmare medborgarna.

– Är det inte bättre att vi frågar människor; hur upplever ni situationen, vad skulle ni vilja se för insatser? Är inte det bättre än att vi sitter på kontoret som nån typ av Kling och Klang och kliar oss i nacken och säga; det här vill de säkert ha, säger rikspolischef Dan Eliasson.

Och fortsätter:

– En nära dialog med medborgare och företag om vad som kan förbättra livsvillkoren och företagsvillkoren, det är väl det allra bästa för att skapa trygghet i vårt samhälle.

Lokala poliser och lokala medborgarlöften där polisen lovar medborgarna att skapa trygghet. Och kanske också med sin närvaro förhindra brottslighet. Det är framtidens svenska polis.

Men tanken är långt ifrån ny.

1975 års polisutredning efterlyste fler fotpatrullerande poliser. 1981 års polisutredning likaså. Närpolisreformen på 90-talet också. Så varför kommer den här reformen att fungera när det inte gjort det tidigare? Svaret finns i centralstyrningen.

– Nu kan vi på ett helt annat sätt få hela organisationen att enkelt uttryckt marschera i takt, se till att vi jobbar tillsammans, laget före jaget. Nånstans finns det dessutom i den bortre horisonten ett ansvarsutkrävande nu som inte funnits tidigare, säger Dan Eliasson.

Polisen har länge fått kritik för att vara dålig på att lösa brott, trots stora tillskott av nya poliser. Men nu lovar den nye rikspolischefen att det ska bli bättre.

– Ett tydligt trendbrott på kurvorna som gör att de börjar peka uppåt igen. Nu har de i mer än 5 års tid, 10 års tid pekat nedåt. Vi ska vända dem till en tydlig rörelse uppåt. Exakt procentsiffra kan jag förstås inte ge, det kan variera på olika brottstyper, säger rikspolischefen Dan Eliasson.