Makalös krigsparad markerar 70 år sedan världskrigets slut

1:27 min

Över hela Ryssland har militärparader idag markerat 70 år sedan firandet av andra världskrigets slut, eller det som ryssarna kallar "Segern i Stora fosterländska kriget".

I Moskva hölls enligt ryska media en av de största och mest omfattande militäruppvisningarna. Men till skillnad från 60 årsdagen fanns inga av de forna allierade ländernas representanter med på torget, inte ens alla forna Sovjetländer deltog.

”Segerparad!” förklarade speakern på Röda torget innan den så symbolmättade klockan i Spasskajatornet slog tio slag och markerade starten på en militäruppvisning, som enligt de ryska tv-kommentatorerna är en av de största i Moskva sedan kriget tog slut.

Tidigare på morgonen hade president Vladimir Putin tagit emot hundratalet länders presidenter och andra representanter. En ceremoni som också direktsändes i hela sin längd i rysk tv.

Bland majoriteten män i mörka kostymer fanns inga från de huvudallierade länderna, det vill säga USA och Storbritannien.

Ytterst få EU länder skickade heller någon representant i protest mot Rysslands annektering av Krim och aggression mot Ukraina. Men Bulgarien, Tjeckien och Grekland fanns representerade, liksom FN:s generalsekreterare Ban Ki Moon.

Inte ens alla forna sovjetländer skickade någon. Ukraina, Georgien och Baltstaterna uteblev i protest, men också märkligt nog Vitryssland som står Ryssland nära. Alla dessa länder led svåra förluster inom Sovjetunionen och invånarna fanns bland de uppskattningsvis dryga 27 miljoner sovjetmedborgare som dog i kriget.