Giftbesprutning av kokaodlingar i Colombia upphör

1:35 min

Colombia kommer att sluta bespruta illegala kokaodlingar eftersom det innebär en hälsorisk för människor och djur. Det meddelade president Juan Manuel Santos igår kväll. Colombia är världens största kokainproducent och presidenten säger att man nu måste hitta andra sätt att bekämpa narkotikahandeln.

- Vi kommer stoppa användningen av glyfosat i Colombia. Efter den 1 oktober i år kommer vi inte längre bespruta kokaodlingar från luften. Så under den här övergångsperioden måste vi hitta andra sätt att bekämpa narkotika. Ett sätt är att förstöra odlingarna för hand, sa Juan Manuel Santos.

Debatten om de potentiella skadeverkningar som glyfosat för med sig har pågått i många år i Colombia.

Förespråkarna menar att besprutningarna är det mest effektiva sättet att bekämpa kokaodlingarnas utbredning.

Men i en ny rapport från världshälsoorganisationen WHO står det att glyfosat kan framkalla cancer, vilket har spätt på motståndet mot giftet.  

Glyfosat sprutas från luften över områden med illegala kokaodlingar i Colombia, inom ramen för ett särskilt narkotikabekämpningsprogram som finansieras av USA.

Men ofta sprids giftet med vinden och förstör då även andra grödor. Och människor och djur i de områden där besprutningarna sker har blivit sjuka.  

Redan idag pågår alternativa program för att få bukt med kokaodlingarna i Colombia.

Dels förstör militären buskar för hand, dels försöker man ge ekonomiska incitament för att få bönderna att odla andra grödor.