BORÅS

Blått ljus belyser okänd sjukdom

1:29 min

På tisdag kommer både den stora ackumulatortanken på Norrby, såväl som Niagarafallen i USA att lysa i blått. Det är ME, en kronisk, neuroimmunologisk sjukdom som uppmärksammas på det här sättet.

Sjukdomen ME är en både okänd och osynlig sjukdom.

– Det är riktigt jobbigt att ha sjukdomen, säger Elenor Bengtsson från Riksföreningen för ME-patienter har levt med sjukdomen i 15 år.

"Svårt få förståelse"
ME är en kronisk, neuroimmunologisk sjukdom som i de flesta fall startar i samband med en infektion. Vanliga symptom är extrem utmattning och influensaliknande symtom som värk, feberkänsla, magproblem och hjärntrötthet.

– Man kan ju vara så sjuk att man inte kommer utanför dörren på tre veckor. Och den enda dagen man lyckas ta sig ut för att göra något ärende, då tycker folk att man ser pigg och fräsch ut.

– De vet ju ingenting om hur man fått planera och ladda upp i dagar innan man överhuvudtaget kom ut och hur man kommer att drabbas av något närmast baksmälleliknande i flera dagar efteråt också. Det gör ju också att det är oerhört svårt att få förståelse för den här faktiskt väldigt svårt funktionshindrande sjukdomen, säger Elenor Bengtsson.

Ungefär 40 000 personer uppskattas vara drabbade i Sverige - och de allra svårast sjuka är helt sängliggande. Trots det står många utan läkarvård och forskningen är minimal på grund av bristande resurser.

Uppmärksammas 12:e maj
På tisdag den 12:e maj kommer ME att uppmärksammas runt om i världen genom att byggnader lyses upp med blå belysning, och genom att färga ackumulatortanken på Norrby hoppas initiativtagarna på att boråsarna ska få ökad kännedom om sjukdomen.

12:e maj utsågs 1992 till internationell dag för att uppmärksamma sjukdomen. Anledningen till det är att det är Florence Nightingales födelsedag och enligt den internationella organisation som står bakom dagen tros hon ha lidit av ME.