Ukip tog röster från Labour och Liberaldemokraterna

1:23 min

I Storbritannien pågår analyserna av det sensationella parlamentsvalet i torsdag, som gav konservativa Tories egen majoritet, tvärt emot alla opinionsundersökningar. Det har visat sig, att missnöjespartiet Ukip blev avgörande för att Tories skulle få egen majoritet.

Det är ännu en myt inför det brittiska valet som spruckit och sanningen visat sig vara den motsatta. De senaste åren har det varit en officiell sanning, att EU-fientliga och invandringskritiska missnöjespartiet Ukip främst tog röster från Tories och därmed skulle bidra till ett regeringsskifte.

Men tittar man på de åtta valdistrikt som Tories lyckades erövra från Labour, och därmed få majoritet, så är det helt fel. I samtliga, gick Tories framåt. Det som avgjorde var att stora skaror av väljare flyttade från socialdemokratiska Labour och Liberaldemokraterna till Ukip.

Dessutom drabbades Labour av en symbolisk extrasmäll. Mitt i den pågående katastrofen under rösträkningen i distriktet Morley&Outwood, kastades ut Labours andreman ut av väljarna. Skuggfinansministern Ed Balls från parlamentet fick kliva ner för Torys-kandidat. Den som hade satsat hos en bookmaker på det valresultatet, hade fått 33 gånger pengarna.

Orsaken är nu uppenbar. Labour och Liberaldemokraterna tappade närmare 7 000 röster, jämfört med valet 2010. Ukip sög åt sig 6 500 röster. Då räckte det bra att Tory-kandidaten fick 1 500 röster fler än sist, för att kasta ut Ed Balls ur parlamentet.

Det är många gamla sanningar som måste revideras i det nya brittiska politiska landskapet.