Amnesty: Grymheter mot flyktingar i laglöst Libyen

2:08 min

En majoritet av de båtflyktingar som försöker ta sig till Europa över Medelhavet, börjar sin resa i det laglösa Libyen där kustbevakning och myndigheter har upphört att fungera. För många är vistelsen i Libyen minst lika grym som den farliga resan över havet.

Amnesty International har sammanställt en rapport om övergrepp som flyktingar utsätts för medan de är i Libyen, övergrepp som i sin tur driver desperata människor att söka sig till havs.

Ett vittne beskriver hur två små syriska barn slutade andas i den kylskåpslastbil som smugglarna använde för att transportera flyktingar till båtarna. Ett annat vittne berättar hur smugglarna misshandlade en gravid kvinna till döds och hur en kvinna från Nigeria kidnappades tillsammans med sin man.

Kidnapparna, elva unga män genomförde sedan en gruppvåldtäkt på henne medan hennes fastbundne make tvingades se på. En 17-årig pojke beskriver hur kvinnorna i hans tältläger lockades till sex mot löfte om att de skulle få gå förbi kön och slippa betala för båtresan. Men om de vägrade våldtogs de.

Amnesty International har intervjuat 70 flyktingar som antingen plockats upp ur Medelhavet eller hamnat på mottagningscenter på Sicilien.

Vittnesmålen har samlats i en rapport som fått titeln: Libyen är fullt av grymhet - en lång katalog över den lukrativa människohandeln i Libyen där flyktingar säljs mellan smugglarnätverk, eller tvingas arbeta utan lön i fångläger.

Flyktingar vars familjer tvingas betala höga lösensummor till kidnappare för att bli vidareslussade mot målet - en livsfarlig båt i Medelhavet.

Vid sidan av smugglarnätverkens övergrepp, finns Jihadist-grupperna som frodas i laglösheten och tillfångatar och dödar gästarbetare och flyktingar bara för att de är kristna. I februari publicerade Islamiska Staten, IS, den ökända videon på 20 egyptiska kopter som tvingas marschera på en medelhavsstrand i orangea Guantanamo-overaller innan de halshuggs.

En av slutsatserna i Amnesty Internationals rapport är att om EU på ett systematiskt sätt skulle börja förstöra de sjöodugliga flyktbåtarna för att hindra att fler människor drunknar i Medelhavet, så skulle det bidra till att tiotusentals flyktingar döms till ett liv i libysk fångenskap där de utsätts för allvarliga brott mot mänskliga rättigheter.