Somaliska kvinnor långt från arbetsmarknaden

1:44 min

Bara en av tio somaliska kvinnor i Sörmland har jobb. Det visar siffror som Statistiska centralbyrån har tagit fram för P4 Sörmland.

– Jag jobbade ingenting, förutom att jag tog hand om hemmet och barnen. I Somalia är det män som försörjer familjen, vi tog bara hand om barnen, berättar 55-åriga Fozia Mohamoud som aldrig har jobbat varken i Somalia eller Sverige.

Hon har läst Svenska för invandrare, SFI, ett år, men säger att det var svårt att lära sig svenska i ett klassrum. Hon hade gärna gått ut på praktik, för att öva på språket.

I Sörmland har bara femton procent av kvinnorna från Somalia ett arbete, enligt siffror som Statistiska centralbyrån, SCB, har tagit fram för P4 Sörmland. 35 procent av männen har jobb.

En förklaring kan vara att kvinnor oftare är hemma med barnen, även i Sverige.

Men generellt är också somalier en grupp med lägre utbildning - 70 procent av somalierna i Sverige har bara förgymnasial eller okänd utbildning, enligt en rapport från Framtidskommissionen.

En annan förklaring är språket, och att trösklarna till arbetsmarknaden är höga.

Men Fozia Mohamoud, som aldrig jobbat i Sverige, står nu inne på Arbetsförmedlingen i Eskilstuna, och säger att hon är redo att jobba med allt som finns, från förskola till städjobb.